دنیای پیچیده تجارت و کسب و کار امروزه باعث شده تا هیچ کسبوکاری از خدمات حقوقی تخصصی در زمینه تجارت بینیاز نباشد.
در این میان کسب و کارهای نوپا یا همان استارتآپها در موقعیتی منحصر به فرد قرار دارند چرا که در ابتدای شروع کسب و کار، کثرت مقررات و قوانین مربوطه و عدم اشراف کامل بر آنها ممکن است سبب بروز مشکلاتی برای صاحبان استارت آپ ها شود.
در صورت استفاده از خدمات یک مشاور حقوقی استارتاپ خبره میتوان از بسیاری از این چالشها پیشگیری کرد.
در صورتی که به دنبال دریافت پاسخ سوالاتی حقوقی استارتاپتان هستید میتوانید در بخش نظرات همین صفحه یا به صورت تلفنی با سعید نجاتزادگان وکیل پایه یک دادگستری که به صورت تخصصی در زمینه حقوق فناوری اطلاعات و استارتاپها فعالیت دارد، مطرح نمایید.
شماره تماس دفتر: 05137624400 و 09151084421
آدرس دفتر برای ملاقات حضوری: مشهد، بلوار خیام جنوبی، بین خیام جنوبی10 و 12، پلاک 78 [مسیریابی با گوگل مپ]
در این مطلب قصد داریم تا شما را با ویژگیها و تواناییهای علمی و فردی یک وکیل و مشاور حقوقی مناسب استارتاپ آشنا کنیم.
آشنایی با حوزه قراردادها
تقریبا تمام کسبوکارهای نوپا جهت تامین و خرید مواد اولیه، تهیه خدمات مورد نیاز و… اقدام به انعقاد قرارداد با اشخاص حقوقی و حقیقی مینمایند.
بایستی توجه داشت که امروزه انعقاد قراردادها به جهت تعیین دقیق محدوده تعهدات طرفین و جلوگیری از هرگونه ابهام و نقص نیاز به صرف وقت و تمرکز زیاد بر ساختار، کلمات و جملهبندی متن قراردادها دارد تا از بروز اختلافات احتمالی در آینده ممانعت به عمل آید.
یک وکیل خبره استارتاپ با در نظر گرفتن تمامی جوانب امر و بالاخص ریسکهای خاص موجود در هر قرارداد، در صورت لزوم تغییرات مورد نظر را اعمال کرده تا از بروز هرگونه مشکل آتی میان طرفین در آینده جلوگیری شود.
همچنین بخوانید: انواع قراردادهای استارتاپی
تسلط به قانون کار
نیروی انسانی به عنوان بخشی جدانشدنی از هرکسب و کار نقش مهمی در پیشبرد اهداف هر استارت آپ ایفا میکند.
نحوه تنظیم قرارداد کار میان نیروی انسانی شاغل نیز از آنجایی اهمیتی مضاعف پیدا میکند که قانون کار، حداقل حمایتهایی را در جهت تامین منافع کارگران درنظر گرفته که کارفرما بایستی هنگام تنظیم قرارداد کار مورد توجه قرار دهد.
در غیر این صورت امکان بروز اختلافات و صرف هزینههای بعدی به جهت پاسخگویی و شکایت از کارفرما به مطالبه حقوق استیفا نشده کارگران وجود خواهد داشت.
وکلای خبره در زمینه کسب و کار با تطبیق مفاد و شرایط قرارداد کار با قواعد قانون کار و رفع نقایص و خلاءهای احتمالی اقدام به تنظیم قراردادهای کار بر اساس ضوابط و مقررات مینمایند.
تسلط به حقوق مالکیت فکری
نیروی محرکه هر کسب و کار نوپا و دانشبنیان، حقوق مالکیت فکری و دانشهای تخصصی است تا از این طریق اقدام به ایجاد مزیت نسبی در میان رقبا کرده و گوی سبقت را از آنها برباید.
این امر از این روست که حقوقی همچون حق اختراع و مالکیت صنعتی که همگی از جمله حقوق معنوی به شمار میروند عموما روشهایی منحصر بهفرد را در زمینه ایجاد محصولی خاص یا انجام یک فرآیند به روشی خاص را ارائه میدهند.
چنین حقوقی برای جلوگیری از نقض احتمالی میبایست در وهله اول ثبت رسمی شده تا از حمایتهای قانونی مصرحه بهرهمند شوند تا بدین طریق بتوان در صورت تعدی و نقض حقوق معنوی از سوی دیگران، اقدام به طرح شکایت در مراجع قضایی نمود.
مشاورین حقوقی استارتآپ ها باید با بهرهمندی از از دانش مکفی در زمینه حقوق مالکیتهای فکری اقدام به حفظ و صیانت از حقوق معنوی از طریق ثبت رسمی این حقوق نزد مراجع ذیربط و پیگیری قضایی در صورت نقض احتمالی مالکیت معنوی کرده تا با صیانت از مالکیت معنوی و مزیت رقابتی استارتآپ ها بتوان از حقوق پدیدآورنده حمایت بهعمل آورد.
تسلط به حقوق شرکتها
برای ایجاد و تشکیل یک استارتآپ، اولین گام در شکل گیری شخصیت حقوقی کسب و کار، ثبت شرکت است.
در قانون تجارت انواع شرکتهای گوناگون (سهامی، مسولیت محدود، تضامنی و…) با شیوههای اداره متفاوت و احکام متفاوت در زمینه تقسیم سود، تشکیل مجامع عمومی و… برشمرده شده است.
از این رو بایستی در هنگام ثبت شرکت، با درنظر گرفتن تمام جوانب، اقدام به انتخاب قالبی مناسب جهت تشکیل و ثبت شرکت نمود.
البته نباید از نظر دور داشت که اهمیت حقوق شرکتها صرفا در مرحله ثبت خودنمایی نمیکند، بلکه در نحوه تشکیل مجامع عمومی، تنظیم صورت جلسات هیئت مدیره، انتخاب مدیران و مدیرعامل نیز بایستی قواعد مقررات مربوطه را درنظر داشت.
عدم رعایت تشریفات مقرره در قانون تجارت سبب میشود تا تصمیمات مغایر با قانون در معرض ابطال از سوی دادگاه قرارگرفته یا سبب بروز مسولیتهایی ناخواسته برای استارتآپ ها شود.
تسلط به مقررات مالیاتی
پرداخت مالیات از مهم ترین وظایف و در عین حال از مهمترین حوزهها در مدیریت مالی در هر کسب و کار است که بایستی با دقت عمل و توجه کافی به مواعد پرداخت، و دسته بندی انواع مالیاتهای تحت شمول اعم از مستقیم و غیر مستقیم و آگاهی از معافیت ها و روشهای پرداخت بهینه مبالغ صورت گیرد.
مطابق قانون، اشخاص حقوقی موظف هستند که، حتی در دوره معافیت مالیاتی، اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان متکی به دفاتر و اسناد و مدارک خود را حداکثر تا چهار ماه از آغاز سال مالیاتی به همراه لیست شرکا و سهامداران و میزان سهمالشرکه هر یک و آدرس آنان را به دفاتر مالیاتی مستقر در ناحیه فعالیت خود ارائه نمایند.
در صورتی که شخص حقوقی مدارک اشاره شده را ظرف مهلت زمانی مقرره ارائه ننماید، از معافیتهای مالیاتی محروم خواهد گردید لذا یک مشاور خبره بایستی تا با در نظر گرفتن مواعد تسلیم اظهارنامه، آگاهی از معافیتهای مالیاتی استارت آپ ها را در جهت ایفای وظایف مالیاتی یاری نماید.
در بخش دوم این مطلب برآنیم تا ویژگیهای شخصی و مهارتی وکلا و مشاوران استارتاپ را مرور کنیم. اهمیت چنین ویژگیهایی از آنجا ناشی میشود که مشاورین حقوقی بایستی علاوه بر دانش حقوقی و تسلط بر قوانین، از مهارتهای فردی بسزایی نیز در زمینه ارائه خدمات مشاورهای در خصوص کسب و کار ها بهرهمند باشند. نوپا بودن هر کسب و کار اقتضا دارد تا با درک ماهیتی صحیح از ویژگیها و خصایص آنها، نسبت به ارائه راهکارها و مشاوره حقوقی در زمینه مشکلات و چالشهای پیش رو اقدام نمود.
توانایی مدیریت ریسک
هر کسب و کار بر اساس مقتضیات خاص خود با ریسکها و مخاطرات عدیدهای روبروست قسمتی از این ریسکها با داشتن دانش کافی مربوط به قوانین و مقررات قابل کاهش هستند.
به عنوان مثال در صورتی که استارتآپ در زمینه فناوری اطلاعات مشغول به کار باشد یک وکیل خبره بایستی نسبت به چهارچوب مقررات مربوط به نگهداری، استفاده و یا فروش اطلاعات ذخیره شده توسط استارتآپ آگاهی کامل داشته باشد.
این امر ممکن نیست مگر به یاری دانش و تجربیات عملی مشاور حقوقی در زمینههای کاری مشابه کسب و کاری که توسط استارت آپ در حال انجام است.
وکیل دارای تجربه در زمینه استارتآپ، با شناخت دقیق و کافی از ریسکهای پیش رو در جهت کاهش یا از میان برداشتن مخاطرات و از بین بردن مسئولیتهای ناخواستهی احتمالی ناشی از دادوستدها، در جهت افزایش سود عملیاتی و دور کردن شرکتها از هزینههای ناخواسته و غیر ضروری حرکت میکند.
در مجموع باید گفت یک وکیل مناسب برای ارائه مشاوره به استارت آپ ها بایستی با داشتن تخصص مکفی در زمینه مدیریت ریسک نسبت به درنظر گرفتن تمامی راهکارها برای از میان برداشتن چالشهای کسب و کار اقدام و سپس با سنجش ریسکهای احتمالیِ ناشی از برگزیدن هر یک از راهکارهای ممکن، نسبت به آگاهی بخشی به مدیران کسب و کار نسبت به مخاطرات، درجهت برگزیدن کم ریسکترین و پربازدهترین راهکار جهت پیشبرد اهداف کسب و کار یاری نماید.
همچنین بخوانید: شرط پذیرش ریسک در قراردادهای استارتاپی
توانایی انجام مذاکره
در هنگام عقد قراردادها و موافقت نامهها، حتی در صورتی که به عقد قرارداد نهایی نیز منجر نشوند، بایستی توجه داشت که حضور یک وکیل و قابلیت های بیانی وی در اقناع طرف مقابل برای پذیرش خواستهها بسیار مفید فایده است.
عموماً در هنگام انجام مذاکرات طرفین شروط مختلفی برای چانه زنی و رسیدن به توافق نهایی پیشنهاد میکنند.
باید توجه داشت که هر کدام از این پیشنهادها دارای جنبههای حقوقی منحصر به فردی هستند که بایستی با سنجش کامل جوانب امر و تبعات و عواقب احتمالی هر یک از شروط مندرج در قرارداد، نسبت به درج آنها در قرارداد نهایی اقدام کرد.
یک مشاور حقوقی بایستی به داشتن ذهنیت مناسب نسبت به انجام مذاکرات، اهتمام لازم در بررسی و واکاوی جنبههای حقوقی و مسولیتهای احتمالیِ ناشی از قبول هر یک از پیشنهادات ارائه شده در جریان گفتگوها را داشته و در صورتی که نیاز به بررسیهای بیشتر مفاد پیشنهادی طرف مقابل به لحاظ سنجش پیامدهای احتمالی باشد، نسبت به انجام چنین بررسیهایی در زمان مقتضی اقدامات لازم را به عمل بیاورد.
مشاوران و وکلا به جهت داشتن فن بیان قوی و توانایی اقناعی برای پذیرش پیشنهادهای ارائه شده به طرف مقابل در صورت حضور در جریان مذاکرات میتوانند از بروز بن بستهای احتمالی ناشی از اختلافات در تنظیم مفاد قرارداد ها جلوگیری نمایند.
همچنین بخوانید: 10 اشتباه حقوقی که استارتآپها مرتکب میشوند
توانایی ارائه راهکارهای جایگزین
یک مشاور حقوقی بایستی با داشتن دامنه وسیع فکری بتواند در آنِ واحد چندین راهکار برای حل مسائل پیش آمده برای استارتاپ را داشته باشد.
این قابلیت در کنار توانایی حل مسئله که از مقدمات کار مشاوره حقوقی است دارای اهمیت بسزایی است. از این رو که بعضا ممکن است یک راهکار به علت سختی در اجرا، عدم وجود امکانات کافی در جهت کاربست روش مدنظر یا دربرداشتن هزینههای زیاد عملیاتی، قابلیت اجرا نداشته باشد.
لذا داشتن فکر و ذهن پویا در جهت ارائه راهکارهای عملی و جایگزین برای حل مسائل پیش روی کسبوکارها از الزامات بسیار مهم و اساسی است که بعضا میتواند یک کسبوکار را از تنگناها و بن بستهای احتمالی پیش رو برهاند.
توانایی برقراری ارتباطات موثر
قابلیت برقراری ارتباط موثر شفاهی و کتبی از مهم ترین ویژگیهای یک مشاور حقوقی کسبوکار است.
مزیت توانایی برقراری ارتباط شفاهی از این جهت دارای اهمیت است که انجام مذاکرات مفید و موثر و همچنین ارائه استدلالهای شفاهی و اقناع کننده نزد دادگاه جهت پیشبرد اهداف کسبوکار نیازی اساسی به شمار میرود.
لازم به ذکر است که در جریان تنظیم اسناد کتبی نیز تسلط و اشراف کامل به زوایای ادبی و حقوقی که گاه در هم تنیده نیز هستند سبب می شود تا منظور و مقصود طرفین قرارداد از تنظیم اسناد کاملا واضح و بدون ابهام منتقل گردد و از بروز اختلافات و هزینههای بعدی به سبب وجود تفاسیر احتمالی متعدد از متن، جلوگیری شود. لذا تسلط و توانایی بر برقراری ارتباط موثر ویژگی مهمی در راستای انتخاب یک مشاور حقوقی برای کسب و کارهای نوپا محسوب میشود.
توانایی تحقیق و پژوهش در منابع علمی گوناگون
بلاشک هیچ فردی نمیتواند ادعا کند که در حرفه پیچیده و پر چالش حقوقی توانایی پاسخگویی به تمام مسائل و مشکلات احتمالیِ پیش آمده را دارد.
بدین جهت که به اقتضای گوناگونی و گستردگی مباحث کسب و کار و نیز مختصات منحصر به فرد هر کسبوکار این امکان وجود دارد که چالشهایی تازه و نوپدید در برابر کسبوکارها قرار گیرد، یکی از قابلیتهایی که در کنار حل مسئله در زمینه خدمات حقوقی حائز اهمیت است؛ توانایی پژوهش و جستجو در منابع گوناگون در راستای یافتن و روشن شدن ابعاد مسائلی است که نیازمند تحقیق و جستجوی بیشتر هستند.
آشنایی با روشهای تحقیق در کتب مقالات و رسالهها این امکان را فراهم میکند تا در صورت روشن نبودن تمام ابعاد مسائل پیش آمده، بتوان با صرف کمترین وقت و هزینه از میان منابع موجود اقدام به یافتن بهترین و کم هزینهترین راهکار در جهت پاسخگویی به نیازهای کسبوکار کرد.
همچنین بخوانید: اقدامات حقوقی لازم برای راهاندازی یک استارتاپ
بهترین وکیل و مشاور حقوقی استارتاپ
همانطور که در مقدمه این مطلب نیز اشاره شد، گستره وسیع قوانین و مقررات از یک سو و ریسک های متعدد پیش روی کسب و کار ها در راستای پیشبرد اهداف سبب میشود تا بهرهمندی از دانش وکلا و مشاورین حقوقی به جزئی جدایی ناپذیر از خدمات مورد نیاز برای هر کسب و کار تبدیل شود.
با استفاده از خدمات تخصصی مشاوره حقوقی استارتاپ میتوان مخاطرات احتمالی ناشی از عدم اشراف کامل به قوانین را کاهش داد تا بدین طریق کسبوکار بتوانند گامهای مطمئنتر و محکمتری به سوی گسترش فعالیت و افزایش بازدهی بردارند.
در صورت نیاز به مشاوره در زمینه کسبوکارهای نوپا و استارتاپ میتوانید با شماره تماس 37624400-051 حاصل نموده و با متخصصین با تجربه در این امر مشاوره نمایید.