از زمانی که تب خرید ارزهای دیجیتالی در بین مردم بالا گرفت، افراد زیادی به امید کسب سود، اقدام به خرید انواع رمزارز کردند.
در این بین، در مقاطعی تعدادی از رمزارزها مانند بیتکوین، اتریوم، سولانا و… با افزایش چشمگیر قیمتی، سود قابلتوجهی نسیب خریداران کردند و از سوی دیگر نیز برخی از رمزارزها که به قصد کلاهبرداری عرضه شدند، نه تنها سودی نصیب خریداران نکردند، بلکه با افت ارزش شدید باعث شدند تا در عرض مدت کوتاهی، بخش عمدهی سرمایهی خریداران از بین برود.
سینا استوی با راهاندازی صرافی کریپتولند و ارائهی ارز BRG، توجهات زیادی در میان فعالین عرصهی رمزارز کسب نمود و افراد زیادی اقدام به سرمایهگذاری جهت خرید این رمزارز کردند.
اگر مسائلی همچون کلاهبرداری ارزهای دیجیتال، سوال حقوقی در زمینه ارزهای دیجیتال و یا نیاز به تنظیم شکایت در حوزه ارزهای دیجیتال دارید، وکیل سعید نجاتزادگان بهترین وکیل ارز دیجیتال در مشهد میتواند به شما کمک نماید.
برای مشاوره تلفنی و یا رزرو وقت مشاوره حضوری با این شماره تماس بگیرید: 09151084421
آدرس دفتر: مشهد، بلوار خیام جنوبی، بین خیام جنوبی10 و 12، پلاک 78 [مسیریابی با نشان]
در این مطلب قصد داریم تا با بررسی عملکرد این صرافی و رمزارز، زوایای پنهان عملکرد صرافی کریپتولند و شخص سینا استوی را آشکار کنیم.
داستان از کجا آغاز شد؟
سینا استوی در سال 1396 اقدام به راهاندازی یک ربات تلگرامی جهت خرید رمزارز کرد. پس از راهاندازی این ربات، وی در پی گسترش کسب و کار خود، اقدام به راهاندازی صرافی کریپتولند نمود.
طولی نکشید تا صرافی کریپتولند (Cryptoland) تبدیل به نامی آشنا برای فعالین عرصهی رمزارز شد و بسیاری از افراد برای انجام معاملات و خرید و فروشهای خود به این صرافی مراجعه کردند.
این صرافی در پی دستگیری سینا استوی، مسدود و داراییهای بسیاری از کاربران سایت کریپتولند ، تا زمان نگارش این مطلب، غیرقابل برداشت است.
توکن بیآرجی چگونه متولد شد؟
برخی از صرافیهای معروف در حوزهی رمزارز، اقدام به معرفی رمزارزهای اختصاصی خود میکنند که از معروفترین آنها میتوان به بایننس کوین اشاره کرد. در حقیقت صرافیهای مطرح به پشتوانه و اطمینان گستردهای که کاربران به آنها دارند، اقدام به عرضهی رمزارزهای اختصاصی خود میکنند.
رمزارز بیآرجی نیز با توجه به مقبولیت و اطمینانی که در بازار به صرافی کریپتولند وجود داشت توسط سینا استوی عرضه و به فروش گذاشته شد.
همچنین با تبلیغات بسیار وسیع و گستردهای که برای این رمزارز صورت گرفت، کاربران زیادی مشتاق به خرید این رمزارز شده و اقدام به سرمایهگذاری بر روی این توکن نمودند.
به صورتی که در مدت کوتاهی قیمت این رمزارز به قلهی قیمتی رسید و برخی از صرافیهای مطرح در سطح جهانی نیز این رمزارز را در لیست توکنهای قابل معامله بر روی پلتفرم خود افزودند.
توجه داشته باشید که رمزارزهایی که در صرافیهای معتبر به اصطلاح لیست شوند و مورد معامله قرار بگیرند، به نوعی گویای اعتبار و ارزش رمزارز مربوطه میان کاربران و فعالان بازار است.
توکن بیآرجی چه کارکردی داشت؟
هر چند رمزارزها همگی در بستر بلاکچین تولید، عرضه و معامله میشوند اما هر رمزارز با توجه به هدفی که سازندگان آن برایش درنظر گرفتهاند مورد بررسی، ارزشگذاری و معامله قرار میگیرد.
رمزارز بیآرجی جهت برقراری ارتباط میان قراردادهای هوشمند و دنیای حقیقی طراحی شده بود.
قراردادهای هوشمند، قراردادهایی هستند که در بستر بلاکچین کدنویسی میشوند و توافقات طرفین به کدهای کامپیوتری تبدیل میشوند تا در صورت بروز اتفاق خاصی که در قرارداد پیشبینی شده، قرارداد به طور خودکار اجرا شود.
به عنوان مثال فرض کنید مسافری در برابر تاخیر احتمالی پرواز، سفر خود را بیمه کرده و قراردادی نیز در بستر بلاکچین به صورت کد نوشته شده تا در صورت تاخیر، مبلغ مشخصی به عنوان خسارت به وی پرداخت شود.
قرارداد هوشمند اگرچه این قابلیت را دارد تا در صورت بروز رخدادی که برایش تعریف شده به صورت خودکار اجرا شود، اما این اطلاعات همگی در جهان مادی وجود دارند و بدیهی است که رخدادها در جهانی خارج از فضای بلاکچین به وقوع میپیوندند.
حال مهمترین مسئله برای قراردادهای هوشمند این است که اطلاعات را بایستی به چه نحو از جهان خارج استخراج شده و با توجه به آنها سرنوشت قرارداد مشخص شود؟
در اینجا واسطهایی به عنوان اوراکل وارد میدان میشوند.
کارکرد اوراکل به صورت خلاصه این است که اطلاعات را از جهان بیرون استخراج کنند و به قرارداد هوشمند تزریق کنند تا با توجه به این اطلاعات، وضعیت قرارداد مشخص شود.
در مثالی که ذکر شد، سایت فرودگاههای کشور که در آن ساعت دقیق بلند شدن هواپیما درج میشود، برای قرارداد هوشمند یک اوراکل محسوب میشود.
ربات موجود در قرارداد هوشمند با مراجعه به این سایت از زمان دقیق پرواز اطلاع حاصل میکند و به این طریق سرنوشت قرارداد مشخص میشود.
رمزارز بیآرجی نیز در حقیقت یک اوراکل محسوب میشود و برای قراردادهای هوشمند این امکان را فراهم میسازد تا با برقراری ارتباط با جهان پیرامونی، نسبت به کسب اطلاعات لازم برای قرارداد اقدام کنند.
البته لازم به ذکر است که با وجود رقبای قدرتمندی همچون چینلینک، در عمل این پروژه به جایی نرسید و صرفا با تبلیغات و وعدههایی که جهت افزایش نجومی قیمت آن داده شد، عدهی اندکی سود بردند و عموم خریداران با ضررهای زیاد مواجه شدند.
چرا بسیاری از متخصصین رمزارز بیآرجی را کلاهبرداری (Scam) میدانند؟
پروژههای رمزارز، در ابتدای ورود به بازار اقدام به معرفی رمزارز و اهداف و مشخصات آن میکنند تا معاملهگران و فعالان بازار بتوانند با خواندن آن سند، نسبت به اهداف و چشمانداز رمزارز جدید آگاهی پیدا کنند.
به این سند اصطلاحا وایتپیپر گفته میشود.
رمزارز بیآرجی از ابتدا فاقد سندی مشخص به عنوان وایتپیپر بود و همین امر به ابهامات در مورد آن دامن زد.
از جمله معیارهایی که برای ارزیابی ارزش رمزارز و توانایی آن برای تثبیت در بازار به کار گرفته میشود، افرادی است که در توسعه و ساخت رمزارز ایفای نقش کردهاند. به طوری که هر چه افراد پشت یک رمزارز شناخته شدهتر و دارای سوابق موفق و روشنی باشند، رمزارز دارای پشتوانهی فنی بهتری است.
در مورد رمزارز بیآرجی نیز با مراجعه به لیست افرادی که در جریان ساخت این رمزارز نقش داشتند، سوابق مشخص و پروژههای موفقی دیده نمیشوند، حتی برخی از آنها فاقد یک پروفایل کاربری در شبکهی لینکدین (شبکهی اجتماعی مربوط به معرفی حرفههای گوناگون و کاریابی) بودند که این امر به شبههها در مورد اعتبار این پروژه میافزود.
علیرغم اینکه رمزارز بیآرجی در دو صرافی نسبتا معتبر لیست شده و مورد معامله قرار میگرفت اما در سطح جهانی رمزارزی شناخته شده و مطرح به حساب نمیآمد.
این بر خلاف ادعای سازندگان و عرضهکنندگان اولیهی این رمزارز بود که مدعی بودند این رمزارز در سطح جهانی دارای مقبولیت است و مورد معامله قرار میگیرد. با یک جستجوی ساده در شبکهی اجتماعی ردیت که فعالان زیادی در عرصهی رمزارز در آن به تبادل نظر میپردازند، مشخص میکند که اساسا تنها چند پست محدود و آن هم مربوط به کاربران ایرانی در مورد این رمزارز وجود دارد که بر خلاف مدعای سازندگان این رمزارز، بیآرجی در سطح جهانی شناخته شده نیست.
همچنین بسیاری از رمزارزها در شبکهی اجتماعی برنامهنویسان موسوم به گیتهاب، اقدام به انتشار کدهای مربوط به رمزارز مینمایند و از این طریق با اشتراک کدها با عموم مردم و معاملهگران، آنها را با طریقهی کار رمزارز و نحوهی برنامهنویسی آن آشنا میکنند.
در مورد رمزارز بیآرجی اما اساسا پروفایلی در گیتهاب وجود ندارد و این امر بر ابهامات موجود در مورد بیآرجی میافزاید.
دستکاری در قیمت رمزارز بیآرجی
در بازار رمزارزها مفهومی به عنوان پامپ و دامپ وجود دارد. پامپ و دامپ به این معناست که افرادی به قصد بالا بردن یا پایین آوردن قیمت رمزارز، اقدام به خرید یا فروشهای میکنند که بر قیمت رمزارز موثر است.
به عنوان مثال در صورتی که در مدت کوتاهی، تعداد زیادی رمزارز توسط یک نفر فروخته شود، این سیگنال به بازار ارسال میشود که رمزارز از دید صاحب آن دارای افت ارزش خواهد شد و بسیاری از معاملهگران، اقدام به فروش رمزارز میکنند و این امر باعث کاهش ارزش رمزارز در بازار میشود.
برعکس این حالت نیز در صورتی که مقدار زیادی از یک رمزارز به یک کیفپول منتقل شود، فعالان بازار اینطور نتیجهگیری میکنند که رمزارز در آینده با افزایش ارزش مواجه خواهد شد و به تبع آن، تقاضای زیادی برای خرید رمزارز در بازار شکل میگیرد که باعث افزایش قیمت آن میشود.
حال فرض کنید که این خرید و فروشها توسط یک نفر و به قصد تاثیرگذاری در بازار و شکلگیری صف خرید غیرواقعی صورت بگیرد.
در صورتی که تعداد زیادی از رمزارز در چندین کیف پول محدود تجمیع شده باشند، معاملهگر میتواند از طریق خرید و فروشهای غیرواقعی، نبض قیمت را در دست بگیرد و به اصطلاح حباب قیمتی ایجاد کند.
این اتفاق دقیقا رخدادی بود که در مورد ارز بیآرجی به وقوع پیوست و در هنگام بازداشت سینا استوی نیز، تمرکز توکنها در چند کیفپول خاص از جمله شواهدی بود که برای تقویت شائبهی کلاهبرداری وی مطرح شد.
تکلیف سرمایه مردم در کریپتولند
هماکنون ارزش این ارز بسیار ناچیز است و همزمان با دستگیری صاحب صرافی کریپتولند، ارزش این رمزارز با افت شدید مواجه شد که این امر مداخلات صورت گرفته در بازار و افزایش مصنوعی قیمت این رمزارز را تایید میکند.
هم اکنون صرافیهای جهانی از معاملهی این رمزارز خودداری میکنند و در بازار داخل نیز برخی از صرافیها همچنان نسبت به خرید آن با قیمتی بسیار ناچیز اقدام میکنند.
سرنوشت صرافی کریپتولند چه شد؟
همزمان با دستگیری سینا استوی صاحب صرافی کریپتولند، تمام داراییهای کاربران مسدود شد و غالب کاربران توانایی دسترسی به اموال خود اعم از ریال و رمزارز را نداشتند.
پس از مدتی اعلام شد که مالباختگان با خوداظهاری میتوانند نسبت به اعلام میزان سرمایه خود در سایت اقدام کنند و سرمایه خود را پس بگیرند. با این وجود تنها مبلغ اندکی به برخی از مالباختگان این صرافی پرداخت شد.
شنیدهها حاکی از این است داراییهای سینا استوی برای پرداخت سرمایههای تمام کاربران کفاف نمیدهد و سرمایهگذاران فعلا در حالت بلاتکلیفی قرار دارند.
سینا استوی هم اکنون کجاست؟
همزمان با بازداشت چند ماههی استوی، خبری در مورد آزادی وی منتشر شد که به وی مهلت داده شده تا با انجام فعالیت اقتصادی، نسبت به پرداخت بدهیهای خود اقدام نماید.
در این بین دستگیری و آزادی فردی که به اتهام اخلال در نظام اقتصادی بازداشت شده و سپس آزاد شده تا با آنچه فعالیت اقتصادی نامیده میشود، اقدام به پرداخت بدهی کند جای تردید است.
اصولا مجرمینی که به این اتهام دستگیر میشوند بایستی تا زمان دریافت حکم قطعی و رسیدگی به اتهامات و صدور حکم مبنی بر مجرمیت یا برائت، تحتنظر مقام قضایی باشند و آزادی وی جهت پرداخت بدهیها، دارای شبههی جدی است.
کاربران چگونه میتوانند نسبت به دریافت مبالغ سرمایهگذاری شده اقدام نمایند؟
کسانی که اقدام به خرید توکن بیآرجی نمودهاند میتوانند با طرح شکایت کلاهبرداری نسبت به پیگیری ادعای خود اقدام نمایند؛ هر چند افراد زیادی تابحال در محاکم طرح دعوی کرده و نتیجه خاصی از دعاوی خود حاصل ننمودهاند.
افرادی که در صرافی کریپتولند اموالی داشتهاند، میتوانند با تکمیل فرم در سایت گرداب، نسبت به اظهار مبلغی که در سایت کریپتولند داشتهاند اقدام نمایند و منتظر باشند تا با تقسیم اموال، وجوه خود را دریافت نمایند.
بعلاوه، طرح دعاوی حقوقی مطالبهی وجه و مطالبهی طلب و مطالبهی خسارات و استرداد اموال اموانی نیز دعاوی مناسبی جهت پیگرد حقوقی سینا استوی و صرافی کریپتولند است.
ماجرای خرید انافتی مالک توییتر
انافتیها پدیدههای نسبتا نوظهوری در بستر بلاکچین هستند که به وسیلهی آنها میتوان اقدام به خرید و فروش آثار هنری و به طور کل هر چیزی که دارای ارزش مبادلاتی است نمود.
با خرید انافتی، یک توکن غیرمثلی در بستر بلاکچین ایجاد میشود و به وسیلهی آن، صاحب اثر میتواند مالکیت خود بر اثر خریداری شده را اثبات نماید.
سینا استوی در خریدی پر سروصدا، اقدام به خرید اولین توییت جک دورسی (موسس توییتر) در قالب انافتی کرد.
پیشنهاد وی برای خرید این توییت دو میلیون و نهصد هزار دلار بود که در مقایسه با سایر پیشنهادات ارائه شده بسیار بالاتر بود.
در زمان خرید این انافتی، شائبههایی مبنی بر اقدام به پولشویی در جریان این خرید نیز مطرح شد.
این خرید هنگفت نام استوی را بیش از پیش بر سر زبانها انداخت. وی اخیرا درصدد فروش این انافتی نیز برآمد اما با پیشنهادهای بسیار ناچیزی مواجه شد.
بازارهای رمزارز دارای پیچیدگیها و ظرایف بسیاری هستند و سرمایهگذاری در این زمینه نیازمند دانش و تجربه است.
ضررهای مالی وارده به برخی از افرادی که بدون آگاهی از تمامی جوانب، وارد این بازار مالی شده و با ضررهای هنگفت مواجه شدهاند نیز گواهی بر این مدعاست. لازم است تا پیش از خرید و سرمایهگذاری در این عرصه، از قابل اطمینان بوده توکنهای خریداری شده اطمینان حاصل کنید.
همچنین با تشکیل سبد سرمایه و پرهیز از تجمیع سرمایه در یک رمزارز، از بروز ضررهای هنگفت جلوگیری نمایید.
در صورتی که نیاز به طرح شکایت کیفری یا دعاوی مدنی جهت پیگیری ادعاهای خود نسبت به صرافیها یا فروشندگان رمزارز دارید، توصیه ما این است که با وکیل متخصص در زمینه ارز دیجیتال مشورت نمایید.
6 پاسخ
باسلام وتشکر از مطالب مفیدی که به اشتراک گذاشته بودید
بنده نیز از مطالبه گران صرافی کریپتولند هستم که کل سرمایه ام بلوکه شده لطفا راهنمایی بفرمایید که چگونه از مشاوره شما استفاده و طرح شکایت بکنم
با سلام، از طریق تلفن تماس 09151084421 و فرم اخذ مشاوره در خدمت هستم. موفق باشید.
تکلیف سرمایه مردم در کریپتولند چی میشه الان!!
لطفا راهنمایی کنید 😐
بایستی همگی به وکیلی وکالت دهیم و درصدی از اموال مسدود شده را بعنوان حق وکالت با وکیل هماهنگ شویم که در صورت موفقیت وکیل در استرداد اموال، حق وکالت را به تمام و کمال پرداخت کنیم،
این گزینه هم میتواند مفید باشد، چراکه در این موارد اقدامهای دستهجمعی معمولاً مفیدتر از اقدامهای فردی است.
با سلام، متاسفانه این سوال را باید مسئولین قضایی کشور که ایشان را آزاد نمودند و آقای استوی از کشور خارج شده است جواب بدهد. 🙁