نحوه شکایت از صرافی‌های رمز‌ارز

شکایت از صرافی‌های رمز ارز

امروزه افراد زیادی در زمینه معاملات مربوط به رمز‌ارز به فعالیت می‌پردازند. رمزارز‌های محبوبی همچون بیت‌کوین، اتریوم، شیبا و کاردانو از جمله رایج‌ترین رمزارز‌هایی هستند که می‌توان در اکثر صرافی‌ها به خرید و فروش و معامله آن‌ها پرداخت.

به موازات رشد بازار رمزارز، صرافی‌های آنلاین نیز در سطح اینترنت اقدام به تبلیغات گسترده جهت جذب معامله‌گران و فعالین این عرصه می‌نمایند.

با توجه به عدم وضع قوانین در مورد رمزارز و شفاف نبودن حقوق و تعهدات مربوط به مشتریان و کارگزاران در کشور ایران، همواره پرونده‌های پر‌شماری در مورد معاملات رمز‌ارز در دادگاه‌ها مطرح می‌‏شود.

در این مطلب قصد داریم تا ضمن ارائه توصیه‌هایی در جهت انتخاب صرافی‌های مطمئن برای انجام معاملات، در مورد نحوه شکایت و طرح دعوی علیه صرافی‌ها نیز توضیحاتی ارائه نماییم.

از کجا می‌توان از عملکرد صرافی‌های رمز‌ارز اطمینان داشت و برای معاملات به آن اعتماد کرد؟

بانک مرکزی به عنوان مقام دولتی صالح جهت وضع مقررات در عرصه مبادلات رمز‌ارز‌ها، تاکنون نسبت به تعیین شرایط تاسیس و اعطای مجوز به صرافی رمزارز اقدام نکرده است، لذا در حال حاضر هیچ‌یک از سایت‌های صرافی‌های موجود در اینترنت دارای مجوز رسمی نیستند.

برای انجام معاملات به‌ خصوص معاملاتی که حجم بالایی دارند، بهتر است به شکل حضوری اقدام به خرید و فروش نمایید.

در صورتی که اقدام به معامله رمزارز به صورت آنلاین نیز می‌نمایید، عواملی از جمله سابقه و شهرت صرافی و داشتن آدرس و محل کسب معین و همچنین مشخص بودن هویت فردی که صاحب صرافی است؛ از جمله عواملی است که می‌تواند تا حدی ریسک مربوط به معاملات را کاهش دهد. 

با توجه به اینکه هم‌اکنون نماد اعتماد الکترونیکی به وب‌سایت‌های تبادل و صرافی رمز‌ارز تعلق نمی‌گیرد، امکان شناسایی قطعی و احراز اصالت آدرس و هویت مربوط به اداره‌کنندگان سایت‌های صرافی امکان‌پذیر نیست. لذا لازم است تا در انتخاب صرافی نهایت دقت و احتیاط را به عمل آورده تا در آینده دچار ضرر‌های مالی نشوید.

آیا صرافی‌های خارجی برای انجام معاملات مربوط به رمز‌ارز مناسب هستند؟

برخی از کاربران به دلایلی چون عدم اعتماد کافی به صرافی‌های داخلی و یا امکانات بیش‌تری که در سایت‌های خارجی ارائه می‌شوند، اقدام به گشایش حساب کاربری در سایت‌های خارجی و انجام مبادلات در این بستر‌ها می‌کنند.

با توجه به اینکه کشور ایران هم‌اکنون تحت تحریم‌های کشور آمریکا قرار دارد، بسیاری از صرافی‌های خارجی اقدام به اخذ مدارک شناسایی و احراز تابعیت افراد می‌کنند.

در صورتی که معامله‌گران، اتباع کشور‌های تحریم شده (از جمله ایران) باشند، حساب کاربری کاربران توسط صرافی‌های خارجی مسدود می‌شود که در پی این اقدام، دسترسی به دارایی‌های موجود و رمز‌ارز‌ها در صرافی خارجی غیر ممکن خواهد شد.

 همچنین افرادی نیز با جعل مدارک هویتی (پاسپورت) کشور‌های دیگر ادعا می‌کنند که می‌توانند با تهیه و ارائه‌ی این مدارک، نسبت به دور زدن تحریم اقدام کنند.

توجه داشته باشید که چنین اقدامی علاوه بر اینکه از منظر قانونی جرم محسوب می‌شود، ممکن است پس از مدتی صرافی با استعلام مدارک متوجه جعلی بودن آن‌ها شده و با مسدود شدن حساب کاربری، خسارات زیادی بابت از دست رفتن سرمایه متوجه کاربر شود.

حتما پیش از ثبت‌نام و شروع فعالیت در صرافی‌ها و سامانه‌های مبادله رمزارز، ضمن مطالعه شرایط و ضوابط سایت مورد‌نظر نسبت به قوانین فعالیت در صرافی، اطلاعات لازم را کسب نمایید.

وضعیت سپردن وجوه به افراد (تریدر‌ها) جهت انجام معاملات و شریک شدن در سود چیست؟

برخی افراد در فضای مجازی و واقعی با انجام تبلیغات، اشخاصی را که مایل به سرمایه‌گذاری در حوزه رمز‌ارز هستند اما زمان یا تجربه کافی در این زمینه را ندارند ترغیب به سپردن پول جهت انجام معاملات توسط شخصی حرفه‌ای و شریک شدنِ سپرده‌گذار در سود می‌نمایند.

در این مورد نیز همچون صرافی‌های رمز‌ارز، تاکنون مجوزی جهت تریدر‌ها و یا سبدگردانی مرتبط با رمزارز صادر نشده است.

توجه داشته باشید که در بازار‌هایی همانند بورس نیز افرادی به عنوان تریدر و سبدگردان حضور دارند اما با این تفاوت که صلاحیت آن‌ها جهت انجام معاملات توسط بانک مرکزی احراز شده است.

افرادی که با ادعای تخصص در امر مبادله رمز‌ارز نسبت به جذب سرمایه اقدام می‌کنند ممکن است صلاحیت لازم را جهت حفظ و نگهداری مناسب از سرمایه شما را نداشته باشند.

لازم است تا پیش از حصول اطمینان کامل از صلاحیت و نیت افراد از جذب سرمایه، حتی‌المقدور از سپردن سرمایه‌های خود جهت انجام معاملات رمز‌ارز به دیگران خودداری نمایید.

همچنین لازم است در صورت اقدام به سپردن وجوه جهت انجام معاملات، حتما نسبت به نگارش قرارداد کتبی و مستند‌سازی توافقات نیز اقدام نمایید تا در صورت نیاز به طرح شکایت، بتوان با استناد به قرارداد نسبت به احقاق حق اقدام کرد. 

سرمایه‌گذاری در مزرعه‌ها (فارم) استخراج رمز‌ارز چگونه است؟

برخی افراد به دلیل عدم تمایل، یا نداشتن تخصص کافی در زمینه استخراج رمز‌ارز، اقدام به سرمایه‌گذاری در مزارع استخراج متعلق به دیگران می‌نمایند.

این سرمایه‌گذاری به این صورت است که افراد سرمایه خود را جهت استخراج رمز‌ارز در اختیار افرادی که به صورت تخصصی به استخراج رمز‌ارز مشغولند قرار می‌دهند تا پس از استخراج رمزارز، در سود حاصله از این کار شریک شوند.

بر خلاف صرافی و سبدگردانی و ترید که تاکنون قوانینی در مورد آن وضع نشده، وزارت صنعت و معدن استخراج رمز‌ارز را تابع قوانین و مقرراتی از جمله پرداخت حقوق و عوارض گمرکی مربوط به واردات دستگاه‌های استخراج و همچنین پرداخت بهای برق مصرفی به میزان مصوب قرار داده است.

لازم است در هنگام سپردن سرمایه جهت انجام استخراج رمزارز، از اخذ مجوز‌های لازم توسط استخراج‌کنندگان اطمینان حاصل نمایید.

لازم به ذکر است عده‌ای نیز با وعده استخراج رمزارز اقدام به جذب سپرده‌های مردم و سرمایه‌گذاری آن در حوزه‌های دیگر یا حیف و میل وجوه می‌شوند.

لذا لازم است در مورد حفاظت از سرمایه خود حداکثر احتیاط را به خرج دهید.

همانند سپردن سرمایه به تریدر‌ها بهتر است در این مورد نیز حتما نسبت به تنظیم قرارداد کتبی و مستند‌سازی توافقات اقدام نمایید.

با توجه به تخصصی بودن و پیچیدگی‌های خاص حوزه رمز‌ارز‌ها، بهتر از از تجربه مشاورین حقوقی و وکلای دادگستری در زمینه تنظیم اسناد و قرارداد‌‌‌ها، استفاده نمایید.

در صورت نیاز به طرح شکایت از صرافی‌های رمزارز چگونه بایستی اقدام کرد؟

توجه داشته باشید که به علت نوظهور بودن حوزه رمزارزها بهتر است پیش از طرح شکایت در مراجع قضایی، نسبت به اخذ مشورت از مشاورین حقوقی و وکلا برای طرح دعاوی استفاده نمایید.

وکلای آشنا به حوزه رمز‌ارز با داشتن دانش تخصصی در این زمینه به شما کمک خواهند کرد تا در مراحل مختلف پرونده ضمن روشن کردن مسئله برای مرجع رسیدگی و ارائه استدلالات و دفاعیات متناسب، شما را در رسیدن به حقوق خود یاری نمایند.

به طور کلی از دو طریق می‌توان نسبت به طرح دعاوی در مراجع رسیدگی اقدام کرد.

طرح دعوای حقوقی

در مواردی ممکن است پس از پرداخت وجه جهت خرید یا فروش رمزارز، صرافی مورد نظر از پرداخت مابه ازای ریالی یا رمزارز خریداری شده خودداری کند.

در چنین وضعیتی می‌توان با طرح دعوای حقوقی نسبت به الزام صرافی جهت ایفای تعهدات اقدام کرد.

توجه داشته باشید که در این روش بر خلاف دعاوی کیفری، مرجع رسیدگی امکان جستجو جهت یافتن هویت متهم را ندارد و خواهان بایستی نام فردی که علیه وی طرح دعوا کرده (شرکت یا شخص حقیقی) را اعلام نماید.

لذا اطمینان از هویت و مشخصات صاحب صرافی‌ها در هنگام معامله واجد اهمیت است تا در صورت نیاز به طرح شکایات در مراجع قضایی بتوان هویت فردی که قصد تعقیب وی را داریم مشخص کرد.

طرح دعوای کیفری

تفاوت اصلی طرح دعوی مدنی و کیفری در این است که در دعاوی مدنی، صرافی در حقیقت قصد اولیه جهت ایفای تعهد را داشته اما به دلایلی از پرداخت رمزارز یا مبالغ ریالی، خودداری می‌کند.

اما گاه مشاهده می‌شود که افراد سودجو و کلاهبردار با قصد دریافت رمز‌ارز یا مبالغ ریالی، اصولا قصدی برای ارائه خدمات نداشته و پس از دریافت مبالغ، هیچ‌گونه پاسخی به مشتری نمی‌دهند.

یا در مواردی نیز با انجام مانور‌های متقلبانه و دادن وعده‌های فریبنده و دروغ به کاربران و پس از دریافت وجوه یا رمز‌ارز از ایشان، متواری می‌شوند.

در چنین مواردی می‌توان این افراد را به عنوان کلاهبردار تحت تعقیب قرار داد و علاوه بر دریافت وجوه پرداخت شده به آن‌ها نسبت به محکومیت آن‌ها به زندان و جزای نقدی نیز اقدام نمود.

همان‌طور که اشاره شد به جهت پیچیدگی‌های خاص طرح دعاوی در زمینه رمز‌ارز و امکان طرح دعوی به روش‌های مختلف، حتما لازم است تا پیش از اقدام به طرح دعاوی، از وکلا و مشاورین حقوقی مشورت‌های لازم را اخذ نمایید.

چه مدارکی برای طرح شکایت در مراجع قضایی لازم است؟

توجه داشته باشید که برای طرح دعوی بایستی مدارکی در جهت اثباتِ جرم یا ادعا به مرجع رسیدگی تقدیم شود.

اصولا رسید بانکی مربوط به پرداخت وجه نقد یا رسیدِ انتقال رمزارز را می‌توان به عنوان مهم‌ترین مدرک در طرح شکایات و دعاوی درنظر گرفت.

همچنین ارائه اسکرین شات از صفحه مربوط به حساب کاربری در صرافی موردنظر نیز می‌تواند در جریان پرونده کمک‌کننده باشد.

همچنین در صورتی که صدا یا فیلم مربوط به اظهارات و گفته‌های صاحب صرافی یا افرادی که از شما وجوهی دریافت کرده‌اند را نیز در اختیار دارید، می‌توان از این مدارک نیز در جهت اثبات دعوی در مراحل رسیدگی بهره برد.

همچنین بخوانید: آیا ضبط صدا به عنوان مدرک جهت اثبات ادعا در دادگاه قابل استفاده است؟

نحوه شکایت کیفری و حقوقی در دعاوی مربوط به رمز ارز چگونه است؟

طرح دعوای حقوقی

در صورتی که تصمیم به طرح دعوای حقوقی علیه فردی را دارید، بایستی از طریق دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی نسبت به طرح شکایت اقدام نمایید.

پس از ثبت شکایت در رایانه دفتر خدمات قضایی، نسبت به ارجاع پرونده به مجتمع قضایی اقدام خواهد شد و جلسات رسیدگی نیز از طریق پیامک به شما ابلاغ خواهد شد.

طرح شکایت کیفری

در صورت نیاز به طرح شکایت کیفری می‌توانید از طریق مراجعه به دفاتر خدمات قضایی و یا مراجعه مستقیم به دادسرا، جهت طرح شکایت اقدام نمایید.

مراجع مذکور پس از دریافت شکایت نسبت به ارجاع آن به بازپرس مربوطه جهت طی مراحل قانونیِ رسیدگی به شکایت اقدام خواهند کرد.

وکلای دادگستری و مشاورین حقوقی در تمام مراحل مربوط به طرح دعوا، نگارش دادخواست و شکواییه و پیگیری موضوع تا رسیدن به نتیجه مطلوب در کنار شما خواهند بود.

نمونه شکواییه کیفری از صرافی رمز‌ارز

همان‌طور که اشاره شد، به جهت کثرت انواع دعاوی حوزه رمز‌ارز و تخصصی بودن موضوع؛ بهتر است پیش از تنظیم و ارائه شکواییه یا دادخواست، حتما با وکلا و مشاورین حقوقی آشنا به این حوزه مشورت نمایید. در اینجا صرفا جهت آشنایی شما با طریقه تنظیم شکواییه؛ یک نمونه از شکواییه تنظیم شده در موضوع کلاهبرداری رمزارز را درج می‌نماییم.

دادستان محترم عمومی و انقلاب شهرستان

با عرض سلام و ادب

به استحضار حضرتعالی میرساند :

در پی تبلیغات یک صرافی آنلاین در فضای مجازی مبنی بر اخذ کارمزد ناچیز جهت خرید رمزارز، موکل اینجانب در مورخه 25/8/1400 اقدام به واریز مبلغ 50 میلیون تومان از طریق درگاه پرداخت اینترنتی جهت خرید رمز‌ارز از صرافی آنلاین ……….. نموده است. پس از واریز وجه موصوف، موکل اقدام به سفارش‌گذاری در سایت جهت خرید ارز دیجیتال بیت‌کوین کرده است. پس از گذشت بیش از 72 ساعت از واریز وجه و سفارش‌گذاری، صرافی اقدامی جهت تحویل رمز‌ارز‌های خریداری شده نکرده و پیگیری‌های انجام شده از طریق تلفن و ایمیل نیز با پاسخی از سوی صاحب صرافی همراه نشده است.

در پی عدم پاسخگویی صاحبان صرافی، موکل به آدرس ذکر شده در سایت صرافی مراجعه کرده و ضمن عدم شناسایی صاحبان صرافی در آدرس، افراد حاضر در محل نیز عنوان کرده‌اند که تاکنون مالباختگان زیادی جهت مراجعه به صرافی به آن آدرس مراجعه کرده که آدرس اعلامی کاملا جعلی بوده و منزل مسکونی است.

با توجه به موارد معنونه خواهشمند است نسبت به استعلام صاحب درگاه بانکی آنلاین پرداخت وجه و نیز تعقیب مشتکی‌عنه به جرم کلاهبرداری و مجازات وی اقدام نمایید. مدارک و مستندات شکواییه به پیوست تقدیم حضور می‌گردد.

از بذل توجه حضرتعالی کمال تشکر را دارم.

سوالات و نظرات
سوال یا نظرتان را برای ما بنویسید، کامنت‌ها برای ما مهم هستند و سریع به انها پاسخ می‌دهیم! ما پاسخ نظرات را از طریق پیامک به شما اطلاع‌رسانی می‌کنیم.

23 پاسخ

  1. من در شرکت nexer cosulting ltd سرمایه گذاری با تتر انجام دادم الان حساب من را حذف کردن و من دسترسی به حسابم ندارم دفتر این شرکت در هلند است با توجه به اینکه این شرکت در خارج از ایران است من چگونه می توانم از این شرکت شکایت کنم لطفا راهنماییم کنین

  2. سلام من از صرافي رمز ارز توايكس كه در تهران و منطقه طرشت مي باشد بعلت كلاهبرداري و خلف وعده شكايت دارم لطفا راهنمايي بفرماييد چطور اقدام كنم

    1. با سلام. همانگونه که در مقاله بالا بیان شد برای شکایت از صرافی رمز ارز می‌توانید به همراه ادله و مدارک خود به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و اقدام به طرح شکایت نموده و یا شکایت خود را از طریق وکیل ارز دیجیتال پیگیری نمایید.

  3. سلام وقتتون بخیر من از صرافی … نزدیک به 11ماه (یازده)میشه برداشت پول زدم ولی متاسفانه هر ماه یه بهونه ای میارن زیر ساختمون در دست بروز رسانه ای و از این حرفا الانم یک هفتست اصلا جوابگو نیستن چیکار میتونم بکنم.خدا خیرتون بده یه راهنمایی بکنین ممنونم

    1. با سلام. شیوه شکایت از صرافی رمزارز در مقاله بیان شده است. در صورتی که در این زمینه ابهام یا سوال بخصوصی دارید بفرمایید تا دقیق‌تر راهنماییتون کنم.

    2. سلام راهی پیدا کردید برای شکایت از صرافی. صرافی شما نی.. بوده؟

      1. سلام من از سایت xxx تتر خریدم و الان میخواهم برداشت کنم. پیغام دادن که باید مالیات شخصی بپردازید و حساب من را مسدود کردن. از کجا باید پیگیری کنم؟

        1. سلام. احتمال داره سایت مزبور سایت کلاهبرداری باشه چراکه سایت‌های کلاهبرداری به بهانه‌های مختلف تلاش می‌کنن تا مبالغی رو از کاربران وصول کنند و در نهایت هم مبالغ مسدود شده رو آزاد نمی‌کنن. مراقب باشید!

    3. سلام . اسم صرافی چیه ؟؟ من با صرافی تتر همین مشکل رو دارم … الان ۹ ماهه پولم رو نمیده و هر روز یه بهونه میارن … من یه شماره موبایل هم دارم ازشون و میخوام ثبت شکایت کنم

  4. سلام وقت بخیر مقداری ارز دیجیتال از صرافی غیر متمرکز خارجی خرید کردم الان سه هفته است دارایی‌های منو در قسمت فریز گذاشته و مسدود شده پشتیبانی هم به ‌پیامهایم جواب نمی‌دهد چکار میتوانم بکنم

    1. با سلام. موضوع را با توجه به نوع صرافی خارجی توسط متخصصین فنی در حوزه ارزهای دیجیتال باید پیگیری کرد و در صورتی که بدون علت دارایی شما فریز شده باشد، بهترین و در دسترس‌ترین راهکار تداوم مکاتبه با ایشان است و اگر موجودی مبلغ خیلی بالایی باشد شاید پیگیری‌های جدی‌تر قضایی قابل پیشنهاد باشد.

  5. بنده از صرافی ارز دیجیتال” ***** ” بصورت خرید از درگاه اینترنتی و وارد کردن رمز دوم پویا در برج ۷ امسال اقدام به خرید حدود ۲۰۰۰ تتر کرده ام که متاسفانه این صرافی علیرغم تبلیغات، که سه روزه شارژ خواهد شد به تعهد خودش عمل نکرد و تا به امروز با گذشت ۵ ماه پول ما واریز نمیکنه. و پشتیبان هم پاسخگو نیست.
    و همچنین به محل آدرس عنوان شده مراجعه کردیم. حضوری نداشتند
    می خواستم بی زحمت در خصوص راه شکایت و نحوه شناسایی راهنمایی کنید
    در حال حاضر ما فقط از بانک مبدا پرینت حساب و شماره تراکنش رو داریم

    1. با سلام. به احتمال زیاد وبسایت کلاهبرداری بوده و شما باید به همراه مدارک خود، شکایت کلاهبرداری اینترنتی علیه‌شان طرح نمایید.
      در مقاله زیر جرم کلاهبرداری اینترنتی و نحوه طرح شکایت بررسی شده که توضیه می‌شود مطالعه بفرمایید:
      https://snejatzadegan.com/fraud/

  6. ba salam man az sarafi ****** pepe kharidam searishi sabt kardam va sait az dastres kharej shod va sefaresh anjam shod ghader be laghv nabodim va bad ke be poshti bani goftim goft saite dare be ro resani mishe badan biyayn va bad bataro az dastres kharej kardan injori man motezarer shodam harjor ke ba poshti bani sohbat kardam ozr khahi kardano pichondan badam dige javabgo nabodan bad polamam keshidam biron khodaro shokr ke hadeaghal mese dostan polo nakhordan vali in zarare man bode mikham azashon shekayat konam chon vaghan rasho yad gereftan ke kolabardari konan inori chikar bayad anjam bedam ?!?!?!

    1. با سلام. نحوه شکایت از صرافی رمزارز در مقاله بالا بیان شده است. توصیه می‌شود مقاله را مطالعه بفرمایید.

  7. همانگونه که تمام فعالیت‌های این رمزارز مجازی است لازم است درگاهی مجازی هم جهت شکایت افراد در نظر گرفته شود که متاسفانه با سخت کردن نحوه شکایت کلاهبردارها هم خیلی زیاد شده‌اند.
    مثل صرافی xxx

  8. با سلام .
    در یکی از صرافی های ارز دیجیتال کشور که معاملات اهرم دار هم ارائه میده ، معاملات ربوی انجام میشه و به ازای هر ساعت باز بودن معامله اهرم دار از کاربر بهره ساعتی (ربا) دریافت میکنن .
    در مورد این موضوع چگونه میشه شکایت کرد ؟
    با تشکر

  9. دوستان لطفا اسم صرافی رو راحت بنویسید تا بقیه گرفتار همچین صرافی هایی نیافتند. با نبرن نام صرافی ممکنه است به کلاهبرداری هایی که در اینده این صرافی ها انجام خواهند داد کمک کنید . لطفا نام صرافی رو توی پبام ها تون بگید . مثلا صرافی تتر ایران ۷ ماهه پول منو نمی ده . و تتر اون موقع ۵۲ تومن بود الان شده ۶۳ تومن . و هنوز پیگیری نکردم و شکایتی نکردم ولی امرورز می خوام پیگیری کنم

  10. صرافی نیل که بعداً تغییر اسم داد به صرافی فینوبیت پول منو بعد از فروش ارز بعد از گذشت یک ماه هنوز هم واریز نکرده و تازه میگه آخر خرداد واریز میشه.
    تو رو خدا مواظب باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تلفن همراه