بررسی جرم هک رایانه‌ای

جرم هک

هک از جمله جرایمی است که در فضای مجازی اتفاق می‌افتد. در واقع اولین اقدام برای شروع اکثر جرایمی که در فضای مجازی واقع می‌شوند، هک و دسترسی غیرمجاز به داده و اطلاعات هر سیستم رایانه‌ای است.

این ورود غیرمجاز، می‌تواند به انگیزه خرابکاری، صدمه زدن به داده‌ها، اطلاعات، صدمه زدن به سیستم شخص مقابل، دزدی اطلاعات و کنجکاوی باشد. هک کردن سیستم اشخاص، با هر انگیزه‌ای که باشد، باعث ورود به حریم خصوصی اشخاص و ایجاد ضرر و زیان مادی و معنوی شده و از آنجایی که یک جرم آنی و لحظه‌ای است، در یک لحظه بسیار کوتاه باعث به وجود آمدن تخریب و اختلال در داده‌های شبکه و سیستم رایانه می‌شود. به همین خاطر، داشتن اطلاعات در خصوص این جرم که در این مقاله به آن پرداخته شده، بسیار حائز اهمیت است، خصوصا به این خاطر که اکثر اشخاص حداقل یکبار بزه‌دیده‌ی این جرم واقع شده‌اند.

تعریف هک

هک در لغت به معنای رخنه و نفوذ است. هک کردن همراه با رخنه کردن و نفوذ سریع و هوشمندانه به سیستم‌های کامپیوتری می‌باشد که این رخنه کردن همراه با اخلال و تخریب در داده‌ها است. هک در اصطلاح نیز به معنای دستیابی غیرمجاز به اطلاعات رایانه یا نفوذ در شبکه با استفاده از مهارت‌های فنی مورد نیاز می‌باشد.  

هکر

هکر به شخصی گفته می‌شود که عملیات هک را انجام می‌دهد. هکرها معمولا اشخاصی هستند که داری قدرت و توان بالا در برنامه‌نویسی و مفاهیم شبکه هستند و به وسیله این مهارت رایانه و شبکه‌ها را هک می‌کنند. 

همچنین بخوانید: اقداماتی که پس از هک حساب بانکی باید انجام دهید.

با توجه به هدف و انگیزه‌ای که هکرها در زمان انجام هک دارند، آنها را به سه دسته تقسیم کرده‌اند:

هکرهای کلاه سفید:

هکرهای کلاه سفید که به آن‌ها هکرهای قانونمند یا هکرهای اخلاقی نیز گفته می‌شود، هکرهایی هستند که با حسن نیت عملیات هک را انجام می‌دهند. معمولا این کار با مجوز مالک سیستم صورت می‌گیرد و شخص هکر با علم و دانش بالایی که دارد رایانه یا شبکه مورد نظر را مورد حمله هک قرار می‌دهد. معمولا هدف از این نوع هک کردن امتحان کردن سیستم است. اغلب بانک‌ها و شرکت‌های مهم از هکرهای کلاه سفید برای آزمودن و تقویت امنیت رایانه‌ها و شبکه‌های خود استفاده می‌کنند.

هکرهای کلاه سیاه:

هکرهای کلاه سیاه هکرهایی هستند که به طور غیرقانونی وارد شبکه اینترنت و دستگاه‌های کامپیوتری می‌شوند. این گروه، خرابکارترین نوع هکرها هستند که پس از نفوذ به رایانه‌ها، اطلاعات آن‌ها را سرقت و یا تخریب می‌کنند. نیت هکرهای کلاه سیاه، سرقت، خرابکاری و ایجاد اختلال، جعل اطلاعات، شنود و دستکاری اطلاعات است. اغلب اعمال این هکرها سبب خسارت‌های مالی و حتی جانی می‌شود. این هکرها گاهی برای جاسوسی دولت‌ها و شرکت‌ها نیز استخدام می‌شوند.

هکرهای کلاه خاکستری:

هدف اصلی هکرهای کلاه خاکستری که در میان هکرهای کلاه سیاه و کلاه سفید هستند، استفاده از برنامه‌ها و اطلاعات سایر کاربران به مقاصد مختلف می‌باشد و صدمه‌ای به رایانه وارد نمی‌کنند. این گروه کدهای مختلف که برای ورود به سیستم‌ها برنامه‌ریزی‌شده است را پیدا می‌کنند و به این وسیله در آنها نفوذ می‌کنند؛ اما سرقت و خرابکاری جز کار این نوع از هکرها نیست بلکه بعد از سرقت اطلاعات، برنامه‌ها و… آنها را در اختیار عموم مردم قرار می‌دهند یا صرفا برای کنجکاوی یا سرگرمی اقدام به هک سیستم می‌کنند. در سال 1994 میلادی یک هکر اهل کشور ژاپن، سایت NASA آمریکا را مورد حمله قرار داد و تمامی اسناد محرمانه متعلق به این سازمان را به سرقت برد و به‌ طور رایگان در فضای مجازی در اختیار عموم مردم قرار داد. در واقع هدف این هکرها بیشتر تفریح است و برای خود کار می‌کنند. از لحاظ دارا بودن تخصص فنی این نوع از هکرها نسبت به هکرهای کلاه سفید و کلاه سیاه در سطحی پایین‌تر قرار دارند. می‌توان گفت این گروه از هکرها از هکرهای کلاه سیاه کم خطرتر هستند چراکه به رایانه و شبکه قربانی آسیب چندانی وارد نمی‌کنند.

روش‌های هک کردن

یک هکر با به دست آوردن پسورد سیستم و یا تخریب پورت (دیوار محافظتی، درگاه) می‌تواند به اطلاعات و داده‌ها دست پیدا کند.

همچنین بخوانید: مجازات هک واتساپ و اینستاگرام

برای به دست آوردن پسورد از روش‌های مختلفی استفاده می‌شود که چند نمونه از آن در ادامه خواهد آمد: 

  1. خواندن پسورد از روی دست کاربر: خواندن پسورد از روی دست کاربر یکی از روش‌های رایج برای به دست آوردن پسورد کاربران و در نتیجه هک کردن آن‌هاست.
  2. تقلب در طراحی صفحات مرورگر: مانند فرستادن صفحه‌ای با طراحی مثل صفحه ورودی یاهو یا گوگل به صفحه اشخاص، که کاربر با تایپ کردن رمز پسورد خود در آن صفحه در حقیقت پسورد خود را در اختیار شخص هکر گذاشته است.
  3. از طریق ویروس‌ها، کرم‌ها و.. : در این روش شخص با فرستادن فایل آلوده و با اجرای آن فایل توسط کاربر، در حقیقت سیستم موردنظر به عنوان یک سرور قرارگرفته و به یکی از پورت آسیب وارد کرده و آن را برای همیشه باز می‌گذارد.
  4. استفاده از برنامه: شخص هکر با استفاده از برنامه‌های از قبل طراحی شده برای خواندن پسورد کاربران استفاده می‌کند و به وسیله آن برنامه‌ها به اطلاعات دست پیدا می‌کند. 

برای مشاهده مطالب بیشتر اینستاگرام مارا دنبال کنید:

جرایم قابل ارتکاب با هک (آیا هک کردن جرم است؟)

در قانون جرایم رایانه‌ای هک کردن به عنوان یک جرم مستقل بیان نشده و از هکرهای کلاه سیاه و کلاه خاکستری نامی برده نشده است. با این حال، از مقدمه و نتیجه‌ی عملیات هک جرایم گوناگونی قابل ارتکاب است که هرکدام از آن‌ها بطور جداگانه جرم بوده و قابل مجازات است. در ادامه هرکدام از این جرایم که توسط یک هکر ارتکاب می‌یابد را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

جرم دسترسی غیرمجاز به داده‌ها

همانگونه که بیان شد، یک هکر کلاه سیاه و کلاه خاکستری برای هک کردن یک سیستم و یا سامانه باید به داده‌های آن دسترسی داشته باشند و این دسترسی هم به صورت غیرمجاز می‌باشد.

دسترسی غیرمجاز به اطلاعات دیگران از طریق سیستم‌های آنان به نوعی نقض حریم خصوصی آنان است. دسترسی غیرمجاز عبارت است از دست یافتن غیرمجاز به داده‌های رایانه‌ها یا شبکه‌های اشخاص حقیقی یا حقوقی، همراه با نقض تدابیر امنیتی و حفاظتی.

البته باید توجه کرد که در هک کردن از بین بردن تدابیر امنیتی و حفاظتی، توسط هکرها اتفاق می‌افتد و این نقض و ایجاد خلل در تدابیر امنیتی جزء قیود تفکیک‌ناپذیر هک است؛ درحالی که دسترسی غیرمجاز، دارای معنای عام‌تر بوده و هم شامل سیستم‌های دارای حفاظت و هم سیستم‌های فاقد تدابیر حفاظتی می‌شود.

  1. عنصر قانونی جرم دسترسی غیرمجاز: مطابق ماده یک قانون جرایم رایانه‌ای، هرکس به طور غیرمجاز به داده‌ها یا سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی که به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت‌ شده است دسترسی یابد، به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از بیست میلیون (000/000/20) ریال تا هشتاد میلیون (000/000/80) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
  2. عنصر مادی جرم دسترسی غیرمجاز: در جرم دسترسی غیر مجاز رفتار مرتکب تنها با فعل مثبت تعریف شده است. بنابراین امکان ارتکاب این جرم از  طریق ترک فعل امکان پذیر نیست. دسترسی پیدا کردن و یا وارد شدن به یک سیستم رایانه‌ای یا مخابراتی به صورت کلی یا جزیی است و این دسترسی باید به گونه‌ای باشد که فرد وارد سیستم رایانه‌ای شده و بر آن تسلط یابد و بتواند هرگونه تصرف و نظارت بر محتوای آن داشته باشد. بنابراین ارسال یک نامه الکترونیکی به یک سیستم رایانه‌ای، دسترسی و ورود محسوب نمی‌شود. 

نکته مهم این است که این دسترسی به رایانه‌ها و شبکه‌ها که منجر به بدست آوردن داده و اطلاعات می‌شود باید غیرمجاز باشد. منظور از غیرمجاز، نداشتن اجازه از سوی صاحب رایانه و شبکه است. همچنین باید اضافه کرد قانونگذار در صورتی دسترسی غیر مجاز به داده یا سامانه را جرم دانسته که این داده یا سامانه به وسیله تدابیر امنیتی محافظت شده باشد. این تدابیر، تدابیر فنی و رایانه‌ای است که به شیوه‌های گوناگونی مانند رمزهای عبور، سیستم‌های ضد سرقت، سیسم‌های کنترل بیومتریک (مانند تشخیص چهره)، کارت‌های تراشه، نرم‌افزارهای آنتی ویروس، فایروال یا سیستم‌های رمز نگاری باشد.

ابزار جرم در جرم دسترسی غیرمجاز یکسان نبوده و هکرها می‌توانند از ابزار مختلفی برای دسترسی غیرمجاز استفاده نمایند. برخی از این ابزارها شامل ویروس‌ها و کرم‌ها می‌باشند.

همچنین بخوانید: آیا فروش ابزار هک جرم است؟

باید توجه داشت دسترسی به داده‌ها یا سامانه‌ها ممکن است از طریق دستیابی فیزیکی به واحدهای ورودی سیستم رایانه‌ای مانند صفحه کلید، موس و …. باشد و یا به صورت غیرفیزیکی و از طریق اتصال به یک شبکه و دسترسی غیرمجاز به سیستم رایانه‌ای دیگر صورت گیرد. به طور مثال ممکن است یک هکر به صورت فیزیکی در محل استقرار رایانه حضور یافته و وارد سیستم شود و یا اینکه از طریق شبکه در منزل خود از طریق سیستم خود وارد سیستم رایانه‌ای دیگری شود.

موضوع جرم دسترسی غیرمجاز باید داده‌ها یا سامانه‌های رایانه‌ای و مخابراتی باشد.

بدین ترتیب موضوع این جرم چهار قسمت است:

  1. داده‌های رایانه‌ای
  2. سامانه‌های رایانه‌ای
  3. سامانه‌های مخابراتی
  4. داده‌های مخابراتی.

در این جرم هدف حمایت ازداده‌ها و سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی است و هریک از این موضوعات می‌توانند جداگانه هدف مرتکب قرار گیرند. باید توجه داشت اگرچه داده‌ها معمولا در داخل سامانه یا سیستم جای می‌گیرند ولی گاهی هم داده‌ها بر روی حامل‌های داده مانند دیسک فشرده، سی‌دی یا فلش قرار می‌گیرند که نقض محرمانگی این داده‌ها و دسترسی به آن‌ها نیز موضوع این جرم است. 

  1. عنصر معنوی جرم دسترسی غیرمجاز: در این جرم، مرتکب باید قصد دسترسی بدون حق به داده‌ها یا سامانه‌ها و علم به غیرمجاز بودن دسترسی داشته باشد و این رفتار را با عمد انجام دهد. بنابراین چنانچه یک شخص در اثر بی‌احتیاطی با بدون علم به غیر مجاز بودن دسترسی یا در اثر مستی و بیهوشی به تمام یا قسمتی از داده‌ها با سامانه‌ها دسترسی پیدا کند مشمول جرم دسترسی غیر مجاز نخواهد بود. 

برای دریافت مشاوره دقیق همین الان وقت مشاوره رزرو کن

جرم تخریب داده‌ها

یک هکر ماهر که به اصول برنامه نویسی مسلط است، به راحتی می‌تواند سیستم و یا شبکه را هک کند و داده‌های آن شبکه و سیستم را از بین ببرد و یا آن‌ها را دچار اخلال کند. تخریب داده‌ها که در نتیجه هک کردن پدید می‌آید در قوانین تعریف نشده و در قانون جرایم رایانه‌ای فقط مصادیق آن بیان شده است. تخریب داده‌ها عبارت است از هرگونه آسیب ‌رساندن، حذف کردن، خراب کردن، تغییر دادن یا متوقف کردن غیرمجاز داده‌های دیگری از سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی یا حامل داده. 

پیش از بررسی بیشتر باید اشاره کرد برای مطالعه‌ی مفصل در خصوص این جرم به مقاله‌ی “جرم تخریب داده‌ها” در همین وبسایت مراجعه نمایید.

  1. عنصر قانونی جرم تخریب داده‌ها: مطابق ماده 8 قانون جرایم رایانه‌ای، هرکس به طور غیرمجاز داده‌های دیگری را از سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی یا حامل‌های داده حذف یا تخریب یا مختل یا غیرقابل پردازش کند، به حبس از شش ماه تا دو سال یا جزای نقدی از بیست و پنج میلیون (000/000/25) ریال تا صد میلیون (000/000/100) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
  2. عنصر مادی جرم تخریب داده‌ها: فعل مجرمانه در جرم تخریب داده‌ها همانند نوع سنتی آن تنها به صورت فعل مثبت واقع می‌شود. بنابراین ترک فعل نمی‌تواند منجر به جرم تخریب داده‌ها گردد. در ماده‌ی 8 قانون جرایم رایانه‌ای رفتار مجرمانه برای ارتکاب این جرم بصورت محصور بیان شده و آن شامل حذف، تخریب، مختل کردن یا غیرقابل پردازش کردن داده‌های دیگری است. 

در جرم تخریب داده‌ها همانند تخریب سنتی وسیله خاصی شرط تحقق جرم نیست و هکرها با ابزارهای گوناگونی همچون ویروس‌ها، کرم‌ها، بمب منطقی (بمب ساعتی) و.. اقدام به تخریب داده‌ها می‌کنند. 

نکته مهم در خصوص این جرم این است که تخریب داده‌ها را باید جرمی مقید دانست که در آن ورود ضرر شرط تحقق جرم است. البته لازم نیست داده‌ای که موضوع جرم واقع می‌شود کلا از بین برود بلکه اگر به قسمتی از آن هم صدمه وارد شود این جرم محقق شده است. همچنین لازم نیست از بین رفتن داده‌ها منجر به اختلال بر روی سیستم رایانه شود؛ چراکه اختلال در عملکرد سیستم جرمی جداگانه است و در ماده 9 قانون جرایم رایانه‌ای به آن پرداخته شده است. بنابراین صرف آسیب رساندن حتی به یک داده موجود بر روی رایانه یا حامل داده دیگری می‌تواند مشمول جرم تخریب کیفری شود.

  1. عنصر معنوی جرم تخریب داده‌ها: در جرم تخریب داده‌ها مرتکب که در اینجا همان هکرهای کلاه سیاه و کلاه خاکستری هستند، باید عالما و عامداً اقدام به هک کردن یک سیستم و یا یک پردازش‌گر کند و به واسطه این امر در داده‌های آن سیستم تخریب بوجود بیاید. این جرم با سهل‌انگاری و بی‌احتیاطی قابل ارتکاب نیست. بنابراین اگر شخصی به علت آشنا نبودن به سیستم باعث پاک شدن داده‌های دیگری شود مرتکب جرم تخریب و ایجاد اختلال در داده‌ها نخواهد شد.
  1. سایر جرایم قابل ارتکاب توسط هکرهای رایانه‌ای

نکته مهم در خصوص هک رایانه‌ای این است که از آنجایی که هکرها با اهداف گوناگونی وارد یک سیستم می‌شوند، هرگونه اقدام آن‌ها پس از دسترسی غیرمجاز می‌تواند تحت عنوان جداگانه‌ای جرم‌انگاری شود.

برای مثال یک هکر می‌تواند از طریق هک سیستم دیگری اقدام به کلاهبرداری رایانه‌ای، جاسوسی رایانه‌ای، سرقت رایانه‌ای، ممانعت از دسترسی، شنود غیرمجاز، از کار انداختن یا ایجاد اختلال در کارکرد سامانه‌ها و.. نماید که هرکدام بطور مستقل جرم بوده و قابل مجازات می‌باشند.  

برای مشاهده مطالب بیشتر اینستاگرام مارا دنبال کنید:

نمونه رای در خصوص هک کردن 

اگرچه هک کردن در قانون تحت عنوان دسترسی غیرمجاز جرم است اما اقدامات یک هکر ازجمله تخریب داده‌ها، کلاهبرداری رایانه‌ای، سرقت رایانه‌ای، ممانعت از دسترسی و.. که توسط او انجام می‌شود نیز جرم جداگانه‌ای است که پس از دسترسی واقع می‌شود. در ادامه چند نمونه رای در خصوص جرایمی که با هک ارتکاب یافته است خواهد آمد. 

  1. نمونه رای دسترسی غیرمجاز و کلاهبرداری رایانه‌ای توسط هکر

در اظهارات شاکی یکی از پرونده‌های کلاهبرداری رایانه‌ای آمده است که: اینجانب در تاریخ مزبور از طریق کانال تلگرامی نرم افزار قید شده در مستندات را نصب کرده که برای راه‌اندازی نرم افزر باید مبلغ ۲۰۰۰۰ ریال پرداخت می‌نمودم که با راهنمایی وارد درگاه پرداخت شده که پس از وارد کردن اطلاعات کارت عابر خود در درگاه، عملیات ناموفق بوده و بعد از گذشت چند ساعت متوجه شدم که مبلغ ۳۴۰۰۰۰۰۰ ریال از حساب بانکی اینجانب به شماره ………نزد بانک حکمت ایرانیان کسرگردیده است، مع ذلک از عملیات فوق مبلغ به شماره حساب …….بانک ملی با شماره مستندهای ذکر شده منتقل و با شماره مستند ذکر شده خرید اینترنتی صورت گرفته است .

با توجه به اظهارات شاکی و مستندات ارائه شده توسط پلیس فتا آقای غ.ق با استفاده از نرم افزارهای هک موفق به دسترسی غیر مجاز به اطلاعات شخصی شاکی شده است که این اطلاعات به وسیله تدابیر امنیتی تحت حفاظت بوده است و سپس طی سه عملیات جداگانه در تاریخ ۲/۱۲/۹۷ جمعا مبلغ ریال ۲۹۸۸۰۰۰۰ را به کارت خود منتقل کرده است که نشان از این امر دارد که دسترسی غیر مجاز به جهت انجام جرم کلاهبرداری بوده و مقدمه‌ی آن واقع شده است. 

رای دادگاه در این پرونده بدین شرح است:

در خصوص اتهام آقای غ.ق فرزند حسین، مجهول المکان دائر بر کلاهبرداری رایانه‌ای به میزان ۲۹۸۸۰۰۰۰ ریال موضوع کیفر خواست دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۳۱ تهران، با توجه به شکایت آقای پ.ح فرزند علیرضا که بیان داشتند از طریق کانال تلگرامی نرم افزار نصب کردم که برای راه‌اندازی مبلغی را واریز کردم و با راهنمایی وارد درگاه شدم و عملیات ناموفق بود پس از مدتی مبلغ فوق از حسابم کسر و به حساب مشتکی‌عنه واریز شده است، گزارش و تحقیقات فنی و علمی انجام شده در اداره مبارزه با جرایم رایانه‌ای پلیس فتا منجر به شناسایی متهم، استعلام صورت گرفته از بانک و تایید واریز وجه برداشت شده به حساب نامبرده، عدم حضور در جلسه دادرسی علیرغم ابلاغ و سایر قرائن بزه انتسابی ثابت، تشخیص دادگاه با استناد به ماده ۷۴۱ از قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ ( ماده ۱۳ قانون جرایم رایانه‌ای) نامبرده را علاوه بر رد مال به شرح فوق در حق شاکی به یکصد میلیون ریال جزای نقدی محکوم و اعلام می‌نماید رای صادره غیابی و ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل واخواهی در این شعبه، سپس بیست روز پس از آن قابل تجدید نظر خواهی در دادگاه تجدید نظر استان تهران می‌باشد. 

  1. نمونه رای تخریب یا اخلال داده‌ها توسط هکر

در خصوص اتهام آقای فراز …۲۹ ساله و فاقد سابقه کیفری با وکالت آقای جعفر…دایر بر دسترسی غیرمجاز به داده‌های رایانه‌ای و مختل نمودن غیرمجاز سامانه رایانه‌ای (سایت دانشگاه پیام نور) موضوع شکایت دانشگاه پیام نور استان تهران‌، با عنایت به اوراق و محتویات پرونده و کیفرخواست صادره و دلایل احصایی در آن و شکایت شاکی و گزارش و تحقیقات ضابطین و مستندات محصله و اظهارات و اقاریر متهم و پذیرش تلویحی موضوع از ناحیه وکیل نامبرده (به شرح موجود در تحقیقات مقدماتی و جلسه دادرسی دادگاه) و سایر قراین و امارات موجود بزهکاریش محرز و مسلم بوده و با استناد به مواد ۱ و ۸ از قانون جرایم رایانه‌ای و با در نظر گرفتن ماده ۴۷ قانون مجازات اسلامی و رعایت ماده ۲۲ همین قانون به لحاظ فقدان سوابق کیفری به تحمل نود و یک روز حبس و پرداخت پنج میلیون ریال جزای نقدی بابت دسترسی غیرمجاز و پرداخت بیست میلیون ریال جزای نقدی بدل از حبس و همچنین پرداخت ده میلیون ریال جزای نقدی دیگر بابت بزه مختل نمودن سامانه رایانه‌ای محکوم می‌گردد.. رای صادره حضوری محسوب و ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می‌باشد.

 صدیقی –رئیس شعبه ۱۰۸۳ دادگاه عمومی جزایی تهران ویژه کارکنان دولت

برای دریافت مشاوره دقیق همین الان وقت مشاوره رزرو کن

  1. نمونه رای ممانعت از دسترسی توسط هکر

در خصوص اتهام آقای حجت…با وکالت آقای ناصر …دایر بر دسترسی غیرمجاز به ایمیل شاکیه خانم زهرا ….و ممانعت از دسترسی مشارالیها به ایمیل خویش، با عنایت به اوراق و محتویات پرونده و شکایت اولیه شاکیه و دلایل و مستندات ابرازی از سوی شاکیه و گزارش و تحقیقات مبسوط ضابطین از جمله پاسخ استعلامات بعمل آمده و شناسایی IP مورد استفاده و گزارش مرکز فنی ادله دیجیتال آزمایشگاه رایانه از پلیس فتا و کشف ادله مبنی بر وقوع بزه در رایانه‌های در اختیار مشتکی عنه به شرح پیوست و اظهارات و دفاعیات بنظر بلاوجه متهم در امر تحقیقات مقدماتی و همچنین دفاعیات غیر قابل پذیرش از سوی وکیل نامبرده در جلسه دادرسی راجع به ماهیت بزه موصوف از نقطه نظر قابل گذشت بودن جرم فوق الذکر و امعان نظر به این موضوع که با مداقه در سوابق این طور استنباط می‌گردد که اصل بر غیر قابل گذشت بودن جرایم بوده مگر آنکه خلاف آن تصریح شود و عدم نص قانونی در موقوف شدن این تعقیب و با توجه به قراین و امارات موجود بزهکاریش محرز و مسلم و با استناد به مواد ۱و ۱۰ از قانون جرایم رایانه‌ای و با در نظر گرفتن ماده ۵۲ از همان قانون و رعایت مواد ۲۲ و ۴۷ از قانون مجازات اسلامی من باب تعدد مادی جرم و اعمال کیفیات مخففه در مجازات (به لحاظ اعلام گذشت شاکیه) حکم بر محکومیت متهم به پرداخت ۱۰ میلیون ریال جزای نقدی بدل از حبس بابت ارتکاب بزه دسترسی غیرمجاز به ایمیل شاکیه و همچنین پرداخت ۱۰ میلیون ریال جزای نقدی بدل از حبس (دیگر) بابت ارتکاب بزه ممانعت از دسترسی مشارالیها به ایمیل خویش در حق صندوق دولت صادر و اعلام می‌گردد. ضمنا با توجه به مراتب فوق و با استناد به ماده ۱۰ از قانون مجازات اسلامی اموال توقیفی به ذی‌نفع مسترد گردد. رای صادره حضوری محسوب و ظرف مهلت ۲۰ روز پس از ابلاغ قابل تجدید نظر در محاکم محترم تجدید نظر استان تهران می‌باشد.

صدیقی –رئیس شعبه ۱۰۸۳ دادگاه عمومی جزایی تهران ویژه کارکنان دولت

در آخر باید گفت که یک سارق می‌تواند در هر لحظه و یک مکان یک سرقت انجام بدهد، درصورتی که یک هکر کلاه سیاه یا کلاه خاکستری می‌تواند آسیب‌های فراوانی را متوجه افراد زیادی کند و در آن‌ واحد بر اطلاعات، سامانه‌ها و داده‌های افراد زیادی مسلط شود و محرمانه بودن آن‌ها را از بین ببرد. با پیشرفت چشمگیری که در فضای مجاز اتفاق افتاده است، شیوه‌های ارتکاب دسترسی غیرمجاز به داده‌ها بسیار گسترده شده است و با پیشرفت فناوری روز به روز بر این گسترش افزوده می‌شود. علاوه بر این، این جرم طیف بسیار گسترده‌ای از مجرمان را در بر می‌گیرد که از لحاظ سن، تحصیلات، موقعیت اجتماعی و.. در بازه‌های بسیار مختلفی قرار گرفته‌اند و هرکدام انگیزه‌های مختلفی در ارتکاب این جرم دارند، انگیزه‌هایی مانند کسب منفعت مالی، افشای اسرار، جمع آوری اطلاعات و حتی در مواردی تفریح و کنجکاوی. به همین خاطر بسیار مهم است تا افراد در خصوص این جرم اطلاعاتی بدست آورند و در صورتی که قربانی هک رایانه‌ای شدند موضوع را از طریق وکیلی متخصص در این حوزه پیگیری نمایند. 

برای دریافت مشاوره دقیق همین الان وقت مشاوره رزرو کن

سوالات متداول

مجازات هک رایانه‌ای چیست؟

مطابق ماده یک قانون جرایم رایانه‌ای، مجازات دسترسی غیرمجاز به داده‌های دیگری حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از بیست میلیون (000/000/20) ریال تا هشتاد میلیون (000/000/80) ریال یا هر دو مجازات خواهد بود. در صورت ارتکاب جرم دیگر، مرتکب به مجازات آن نیز محکوم می‌شد.

آیا هک کردن جرم است؟

هک رایانه‌ای در صورتی که منجر به نفود به سیستم دیگری شود تحت عنوان دسترسی غیرمجاز جرم می‌باشد و در صورتی که هکر پس از دسترسی اقدام دیگری مانند تخریب داده‌ها، سرقت رایانه‌ای، کلاهبرداری رایانه‌ای، جاسوسی رایانه‌ای و.. انجام دهد، به موجب آن جرایم نیز مجازات خواهد شد.

آیا فروش ابزار هک جرم است؟

بله، مطابق ماده 25 قانون جرایم رایانه‌ای معامله‌ی ابزار هک که به قصد ارتکاب جرم صورت گیرد، جرم می‌باشد.

مجازات فروش ابزار هک چیست؟

حبس از 91 روز تا یکسال یا جزاى نقدى از بیست میلیون (000/000/20) ریال تا هشتاد میلیون (000/000/80) ریال یا هر دو مجازات می‌باشد. در صورتی که شخص فروش ابزار هک را حرفه‌ی خود قرار دهد، به حداکثر هر دو مجازات مذکور محکوم خواهد شد.

نویسنده: زهرا داودی

سوالات و نظرات
سوال یا نظرتان را برای ما بنویسید، کامنت‌ها برای ما مهم هستند و سریع به انها پاسخ می‌دهیم! ما پاسخ نظرات را از طریق پیامک به شما اطلاع‌رسانی می‌کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تلفن همراه