مجازات هک کردن اینستاگرام و واتس‌اَپ

امروزه کمتر کسی را می‌توان دید که در شبکه‌های اجتماعی حساب کاربری نداشته باشد.

علاوه بر استفاده شخصی از پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی جهت ارتباط با دیگران، صاحبان کسب‌وکار نیز با ساخت حساب‌ کاربری اقدام به بازاریابی برای محصولات و خدمات خود می‌کنند.

به موازات اقبال عمومی به استفاده از فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی، مجرمان نیز در این فضا مشغول به فعالیت هستند.

گاهی کوچک‌ترین بی‌احتیاطی و سهل‌انگاری در حفاظت از اطلاعات شخصی و حساب کاربری سبب می‌شود تا اطلاعات یا کنترل حساب کاربریِ افراد در اختیار مجرمان سایبری قرار بگیرد.

مشاوره با بهترین وکیل در مشهد که به صورت تخصصی در زمینه دعاوی فضای مجازی و استارتاپی فعالیت دارد، باعث جلوگیری از هزینه‌ها و اتفاقات بعدی خواهد شد.

در این مطلب مجازات قانونی هک کردن حساب‌های کاربری در شبکه‌های اجتماعی مثل اینستاگرام و واتس‌آپ را بررسی خواهیم کرد، سپس به جرایم مرتبط با هک کردن و نشر اطلاعات خصوصی خواهیم پرداخت.

آیا هک کردن اکانت اینستاگرام و واتس‌آپ از نظر قانون جرم است؟

به موجب قانون جرایم رایانه‌ای، هر کس که به داده‌ها (دیتا) یا سیستم‌های کامپیوتری که به وسیله تدابیر امنیتی محافظت شده‌اند، به طور غیر‌مجاز دسترسی پیدا کند، مورد تعقیب کیفری قرار می‌گیرد.

جرم دسترسی غیر‌مجاز اصطلاحا جرمی مقید است.

به این معنا که اقدامات صورت گرفته توسط مجرم برای دسترسی به حساب کاربری دیگران بایستی منجر به دسترسی او به اطلاعات حفاظت شده توسط صاحب حساب کاربری شود.

به عبارت دیگر صرف تلاش برای هک کردن حساب کاربری دیگران بدون حصول نتیجه، قابلیت تعقیب کیفری ندارد.

مورد دیگری نیز که از دیدگاه‌ قانون مهم شمرده شده، استفاده از تدابیر فنی در محافظت از داده‌ها است.

تعیین گذرواژه برای ورود حساب کاربری نیز متداول‌ترین تدبیر امنیتی است که توسط کاربران جهت حفاظت از اکانت خود به کار می‌گیرند.

همچنین بخوانید: بررسی جرم هک رایانه‌ای
شایان ذکر است که برخی از نفوذ‌ها به حساب کاربری از طریق ساختن صفحه‌ای جعلی، دقیقا مشابه با صفحه‌ی ورود به اپلیکیشن یا سایت اتفاق می‌افتد (حملات موسوم به فیشینگ) تا کاربر به دلیل مشابهت ظاهری فریب بخورد و اطلاعات حساب کاربری خود نظیر گذرواژه (پسورد) را در سایت جعلی وارد کند.

برخی دیگر از هک‌ها نیز اساسا بدون اطلاع و دخالت کاربر اتفاق می‌افتد و مجرم از طریق اقدامات فنی موفق به نفوذ به حساب کاربر و دسترسی به اطلاعات شخصی او می‌شود.

در هر دو مورد در صورت دسترسی مجرم به اطلاعات حساب کاربری، این اقدام جرم محسوب می‌شود و قابل پیگیری خواهد بود.

مجازات جرم هک کردن واتس‌اپ و اینستاگرام چیست؟

به موجب قانونِ جرایم رایانه‌ای در صورت هک کردن حساب‌های شبکه‌های اجتماعی مثل اینستاگرام یا پیام‌رسان‌ها جزای نقدی یا زندان در انتظار مرتکب خواهد بود.

زای نقدی به میزان دو تا هشت میلیون تومان و حبس تعزیری به میزان 91 روز تا یک سال از جمله مجازات‌های درنظرگرفته شده برای ارتکاب این جرم به حساب می‌آید.

در صورت ورود خسارتِ مالی به بزه‌دیده نیز خسارات وارد شده، بایستی توسط مجرم جبران شود.

همچنین بخوانید: آیا فروش ابزار هک جرم است؟

در صورت هک شدن حساب کاربری، نحوه شکایت چگونه است؟

طرح شکایت از دو طریق مراجعه به دفاتر خدمات قضایی الکترونیک و مراجعه به دادسرای جرایم رایانه‌ای امکان‌پذیر است.

توجه داشته باشید طرح مستقیم شکایات در پلیس فتا در این موارد راه‌گشا نیست.

چرا که پلیس فتا در صورت دریافت دستور قضایی اقدام به انجام تحقیقات مقدماتی و ارسال گزارش به دادسرا می‌کند.

پس لازم است در ابتدا شکایت خود را در مراجع قضایی ثبت کنید تا سپس از طریق پلیس فتا نسبت به شناسایی مجرم و پیگیری پرونده اقدام شود.

در هنگام طرح شکایت، ایمیل و شماره تلفنی را که با آن اقدام به ساخت حساب کاربری در شبکه‌های اجتماعی کردید را جهت ارائه به مرجع قضایی به همراه داشته باشید.

برخی مواقع در صورت ورود اشخاص مشکوک به حساب کاربری ایمیلی توسط شبکه‌های اجتماعی به صاحب اکانت ارسال می‌شود. این ایمیل‌ها عموماً حاوی جزئیات فنی نظیر آدرس اینترنتی (آی‌پی) مجرم و محل جغرافیایی وی است.

در صورت دریافت چنین ایمیلی نیز ارائه مشخصات درج شده در ایمیل به مرجع قضایی برای یافتن و پیگرد مجرم راه‌گشا است.

توصیه ما این است که برای حصول نتیجه در کمترین زمان ممکن، حتما از خدمات وکلای آشنا به حوزه جرایم سایبری جهت طرح شکایت و پیگیری پرونده استفاده نمایید.

برای مطالعه‌ی بیشتر رجوع کنید به مقاله‌ی: چگونه شکواییه ثبت کنیم؟

آیا مجازات هک‌کردن حساب کاربری دیگران قابل تخفیف و تبدیل است؟

مجازات‌های تعیین شده برای جرم دسترسی غیر‌مجاز، اعم از جزای نقدی و حبس در صورت وجود شرایطی قابل تخفیف و تبدیل است.

البته توجه داشته باشید که در صورت صدور حکم مبنی بر جبران خسارت به بزه‌دیده، میزان خسارت وارده به وی باید تماما جبران شود یا به نحوی رضایت بزه‌دیده در مورد میزان مبلغ دریافتی جلب شود.

آنچه که در قانون قابل تخفیف و تبدیل دانسته شده شامل زندان و جزای نقدی است.

جهت آگاهی از نحوه برخورداری از تخفیفات قانونی، حتما از مشاوران حقوقی و وکلای آشنا به حوزه جرایم سایبری مشاوره بگیرید.

آیا در صورت هک شدن اکانت، انتشار اطلاعات یا پاک کردن محتویات حساب کاربری نیز قابل پیگیری است؟

در بسیاری از موارد پس از هک شدن حساب کاربری ممکن است اطلاعاتی از جمله عکس، فیلم و پیام‌ها توسط مجرم حذف شوند یا به طور غیرمجاز منتشر و در دسترس دیگران قرار بگیرند.

در صورت وقوع جرم هک شدن اکانت و بروز رخداد‌های فوق، مجرم علاوه بر محکومیت به مجازات جرم دسترسی غیر‌مجاز، در خصوص حذف و انتشار اطلاعات خصوصی نیز مجرم شناخته خواهد شد.

در صورتی که فردی اقدام به هک کردن حساب کاربری نماید و فرد دیگری نیز به انتشار اطلاعات خصوصی موجود در حساب کاربری نیز اقدام نماید، در این حالت نیز عمل ارتکابی جرم و قابل پیگیری است.

مجازات جرم انتشار غیرقانونی فیلم، عکس یا اسرار دیگران در فضای مجازی دو تا پانزده میلیون ریال جزای نقدی یا 91 روز تا دو سال حبس یا هر دو مجازات حبس و جزای نقدی به صورت همزمان، در انتظار مرتکب خواهد بود.

به بیان دیگر لازم نیست حتما همان فردی که حساب کاربری را هک کرده اطلاعات را نیز منتشر کند.

در صورتی که هک کننده اطلاعات خصوصی به دست آمده را در اختیار شخص دیگری قرار دهد و وی نیز آن را منتشر کند در این صورت منتشر کننده مرتکب جرمی مستقل شده وی به جهت انتشار اطلاعات خصوصی دیگران تحت تعقیب قرار می‌گیرد.

در صورت انتشار اطلاعاتِ خصوصی یا پاک شدن اطلاعات موجود در حساب کاربری می‌توان ضمن طرح شکایتی مبنی بر دسترسی‌ غیر‌مجاز (هک)، خواستار رسیدگی نسبت به جرایم فوق‌الذکر نیز شد.

همچنین بخوانید: اقدامات ضروری و فوری پس از هک بانکی

آیا هک کردن حساب‌های کاربری شبکه‌های اجتماعی فیلتر شده جرم است؟

آنچه از منظر قانون برای جرم‌انگاری دسترسی غیر‌مجاز به حساب دیگران برای ارتکاب جرم کافی دانسته شده غیر‌مجاز بودن دسترسی یا به عبارت دیگر عدم رضایت صاحب اکانت در دسترسی به محتویات خصوصی متعلق به وی است.

در صورت هک کردن اکانت سایت‌ها یا شبکه‌های اجتماعی فیلتر شده مثل فیسبوک، توییتر، یوتیوب، تیک‌تاک و … مطابق با قانون مرتکب مجرم است و می‌توان با طرح شکایت خواستار تعقیب قضایی وی شد.

آیا تهدید دیگران به انتشار اطلاعات حساب کاربری هک شده جرم است؟

برخی از مجرمان سایبری پس از هک کردن حساب کاربری نسبت به تهدید صاحب اکانت به افشای اطلاعات شخصی موجود در حساب کاربری اقدام می‌کنند. مجرمان برای عدم افشای اطلاعات شخصی ممکن است درخواست وجه یا انجام یا عدم انجام کاری را از بزه‌دیده نیز داشته باشند.

آنچه در قانون برای وقوع جرم تهدید کافی دانسته شده، تهدید کردن دیگران به ضرر‌های شرافتی یا افشای اسرار است. به بیان دیگر دریافت وجه یا انجام کار جهت عدم افشا، در جرم تهدید جنبه فرعی دارد.

و حتی اگر مجرم، در ازای تهدید درخواست دریافت وجه و منفعت مالی را هم نداشته باشد، باز هم این رفتار جرم محسوب می‌شود.

صرف تهدید دیگران به ورود ضرر حیثیتی و شرافتی برای تحقق این جرم کافی است.

در صورت اثبات جرم تهدید، مجرم علاوه بر مجازات جرم هک کردن به مجازات تعیین شده برای جرم تهدید به میزان یک ماه تا یک سال حبس یا تا 74 ضربه شلاق نیز محکوم خواهد شد.

همچنین در صورت اخذ وجه یا مالی از بزه‌دیده برای عدم افشای اطلاعات نیز مجرم بایستی مبالغ دریافتی را بازگرداند.

آیا انتشار و فروش گذر واژه دیگران در فضای مجازی جرم است؟

برخی از افراد در فضای مجازی اقدام به خرید و فروش یا در اختیار گذاشتن گذرواژه حساب کاربری، جهت ورود به اکانت دیگر کاربران می‌نمایند. فارغ از اینکه گذرواژه از چه طریقی به دست مجرم رسیده باشد این عمل در قانون جرم‌انگاری شده و قابل مجازات است.

مجازات این جرم دو تا هشت میلیون ریال جزای نقدی یا 91 روز تا یک سال زندان یا هر دو مجازات حبس و جزای نقدی به طور همزمان است. به طور کلی در اختیار گذاشتن هر داده‌ای که امکان دسترسی به حساب کاربری دیگران را فراهم کند جرم محسوب و قابل پیگیری است.

توجه داشته باشید برای ارتکاب جرمِ در دسترس قرار دادن اطلاعات ورود به حساب کاربری دیگران، صرف در اختیار قرار دادن یا فروش گذرواژه کافی است و لازم نیست حتماً فرد دیگری که اطلاعات در اختیار وی قرار گرفته، با استفاده از گذرواژه به حساب کاربری دیگران وارد نیز شده باشد.

هرچند در صورت استفاده از گذرواژه منتشر شده و ورود به حساب کاربری دیگران، فردِ مرتکب به مجاراتِ جرم دسترسی غیر‌مجاز محکوم خواهد شد.

در پایان لازم به ذکر است برای جلوگیری از هک شدن حساب‌کاربری خود تدابیر امنیتی از جمله تغییر دوره‌ای گذرواژه و فعال‌سازی دسترسی دو مرحله‌ای را به کار گیرید.

در صورت مواجهه با هرگونه جرم رایانه‌ای به عنوان اولین اقدام با وکلای آشنا به مسائل حوزه جرایم سایبری تماس بگیرید و از ایشان در مورد نحوه شکایت و جمع‌آوری مدارک کمک بخواهید.

سوالات و نظرات
سوال یا نظرتان را برای ما بنویسید، کامنت‌ها برای ما مهم هستند و سریع به انها پاسخ می‌دهیم! ما پاسخ نظرات را از طریق پیامک به شما اطلاع‌رسانی می‌کنیم.

37 پاسخ

  1. سلام خسته نباشی من به خانمم شک کردم میخواستم پیرینت واتساپ پیام هاشو بگیرم چطوری میتونم بگیرم میشه

        1. با سلام. طرح شکایت در دفاتر خدمات قضایی انجام می‌شود.

  2. سلام وقت بخیر .دوسال پیش با خانومی اشنا شدم و بعد مدتی صیغه شدیم به دلیل رفتارش شک کردم و گوشیشو هک کردم متوجه شدم با مرد دیگه ای هم صیغه کرده در صورتی که مدت صیغه ما پانزده ساله به به احتمال زیاد اول با اون مرد صیغه شده بعد با من و هدفش گرفتنه مهریس مدرک هم دارم که با اون مرد صیغه هستش و صیغه نامشونو دارم راهنمایی کنید لطفا حکمش چی میشه ممنونم ازتون

    1. با سلام و احترام، در این صورت طرفین ممکن است به رابطه‌ی نامشروع یا زنای محصنه یا غیرمحصنه (با توجه به اتفاقاتی که بین آن‌ها افتاده است) یا سایر اتهامات مورد مجازات قرار گیرند.

  3. آیا اسکرین شات مدرک است و می شود از اسکرین شات پیام های واتساپ و تلگرام در دادگاه استفاده کرد؟

    1. با سلام، بله، حتماً. اسکرین‌شات بعنوان اماره (نوعی از دلیل) در کنار سایر دلایل قابل استفاده و استناد است.

      1. سلام. میخوام امکاناتی شکایت کنم پولم روخورده و بسته رو نمیفرسته. تقضای پول بیشتره داره تمام عکس ها و پیام هاش رو دارم

        1. با سلام. شما می‌توانید با در دست داشتن ادله و مدارک به دفاتر خدمات قضایی مراجعه نموده و شکایت خود را طرح کنید. در صورتی که فروشگاه اینترنتی دارای نماد اعتبار الکترونیک باشد نیز می‌توانید در سامانه اینماد نیز اقدام به طرح شکایت نمایید. علاوه بر این، شما می‌توانید در سایت پلیس فتا به آدرس cyberpolice.ir اقدام به گزارش تخلف نمایید.
          در مقاله زیر روش‌های شکایت از کسب و کارهای اینترنتی را مورد بررسی قرار گرفته است:
          https://snejatzadegan.com/complain-of-online-store/

  4. آیا شکایت از شماره مجازی واتساپ و تلگرام که اقدام به تهدید و توهین میکند قابل پیگیری است؟

    1. با سلام، مهم اینه که بتونید انتساب شماره به یک شخص رو اثبات کنید، یعنی بتونید اثبات کنید که این شماره متعلق به فرد خاصی هست. اگر این کار رو بتونید انجام بدید، شکایت قابل پیگیریه.

  5. سلام،از واتساپم متوجه شدم كه يكى از اشناهام واتساپ من رو اسكن كرده و رصد ميكنه،من ايشون رو از گوشيى ساين اوت كردم،ايا الان ميتونم شكايت كنم ازش؟

  6. سلام بادختری در تلگرام آشنا شده و باهم در ارتباط چت و اینا بودیم ایشون قهر کردن رفتن من باخبر شدم ایشون باکسی آشنا شده بهشون پیام دادم جواب ندادن بهش گفتم جواب بده وگرنه عکسات می‌زارم اینستا پیچ مشترکمون العان شاکی شدن آیا پلیس فتا میتواند پرینت پیام های تلگرام ببیند

      1. سلام من پیج یکیو که منو اذیت میکرد هک کردم فقط هک بعدش اون فهمید رفت شکایت کرد من کار دیگه ایی نکرده بودم فقط هک بوده حکمش چیه

  7. با سلام من و نامزدم تصمیم به جدایی گرفتیم البته دلیلش نامزدمه که به روی من زن صیغه کرده و با اون در ارتباطه و میگه تو رو نمیخوام و از عکسهام و فیلم هام سو استفاده کرده و شماره منو هک کرده و به این و اون پیام داده که من با یه مرد دیگه در ارتباطم و به من افترا میگوید لطفا راهنمایی کنید که من کجا شکایت کنم آیا با این کار میخواهد به من مهریه ندهد

  8. سلام خسته نباشین ببخشید من با شوهرم مشکل داشتم معتاده سر کار نمی رفت وسیله های خونرو فروخته سیم کارت منم برداشته بود الان شکایت کرده به من پرونده درست کرده میگه تو تلگرام با مردا چت کردی منم بخدا روحم خبر نداره نمیدونم چه جوری تلگراممو هک کرده از خودش پیام زده میخواد ابروی منو ببره اونروز رفتیم دادگاه قاضی گفت شاهد بیار گفت شاهدم جواب نمیده بعد قاضی گفت بیا رضایت بده برین اشتی کنین الان واسم پیام اومده پرونده ی شما به شماره ی فلان بایگانی ب۶ شعبه ارجاع شد نمیدونم پرونده رو دوباره باز کرده من مهریمو گذاشتم اجرا تا مجبور شه طلاق بده الان هم زنگ زده میگه بیا توافقی طلاق بگیریم ازیه طرف هم رفته پرونده رو باز کرده نمیدونم چیکار کنم ترو خدا منو راهنمابی کنین ببینم چیکار باید بکنم بخدا با چهار تا بچه خونه ی بابام موندم منو به خاطر خدا راهنمایی کنین

    1. با سلام و احترام، شما از پرونده‌های متعددی صحبت می‌کنید که در زمینه‌های مختلف دارید. نیاز هست تمام مستندات و مدارک شما یکجا مورد بررسی قرار گیرد تا بتوان اظهارنظر نمود. موفق باشید.

  9. با سلام.من زنی مطلقم .در فضای مجازی با مردی که خود را 47 ساله و صاحب دو فرزند 20 و 15 ساله معرفی کرد و گفت کارخانه تولید قطعات ماشین داریم. و گفت کارش در مرحله طلاق و جداییه آشنا شدم.حدود 2 ماه خیلی باهاش رسمی بودم و بارها گفتم زن و بچت اواره و بی سرپناه نکن و طلاق بدترین مصیبته و حتی گفتم برین مشاوره خانواده.عصبانی شد وگفت کارما از این حرفا گذشته.طی اینمدت براش عکسهای خانوادگیم و عکسهای خودم فرستادم در وات ساپ و از ابتدا گفتم اهل دوستی و روابط خارج از ازدواج نیستم.و تنها هدفم ازدواج با مردیه که بتونم بهش تکیه کنم و پول و قیافه برام مهم نیست.بعد از حدود 8 ماه متوجه شدم این مرد کارگر 30 سالشه و بچه هاش 3 ساله و 8 سالن وخانمش متوجه روابط ما شده.این خانم تلفنی هرچه از دهنش دراومد بمن گفت و در وات ساپم فحشهای ناموسی با عرض پوزش(جنده فاحشه و زیرخوابی ووو) بمن گفته.و مرا تهدید کرده که عکسهاو فیلمم پخش میکنه و در دادگاه هم ازم شکایت میکنه.آیا دادگاه به این چتها و عکسها که از گوشیه همسرش درآورد استناد میکنه.دوم مجازات من چیه در قانون.سوما من می توانم از این خانم بجرم فحشهای ناموسی و بدون مدرک شکایت کنم.

    1. با سلام و احترام،
      اولاً، شما می‌تونید از خانم مزبور به اتهام افترا، قذف یا توهین تعزیری شکایت کنید.
      ثانیاً، اگر چت‌های شما بیانگر وجود رابطه‌ی نامشروع بین شما باشد، چنین اتهامی می‌تواند با استناد به چت‌ها و پیامک‌ها و سایر ادله‌ی الکترونیک اثبات گردد.
      موفق باشید.

  10. سلام. یک اقایی طی یک هفته اخیر چند بار منو تهدید کردن که عکس های شخصی منو که نیمه لخت هستم رو منتشر میکنن.من وییس ایشون رو دارم که با صدای خودشون دارن تهدیدم میکنن و اسکرین شات از تهدید هاشون.اما میگن که با یک اکانت و شماره از خارج از کشور این کارو میکنن. سوال من اینه که اگه با شماره و اکانت خارح از کشور عکس های من رو پخش کنند قابل ردیابی و پیگیری هست؟ یا نمیشه کاری کرد؟

    1. با سلام. صرف تهدید به چنین کاری جرم محسوب می‌شود و اگر چنین رفتاری انجام شود، ایشان قطعاً در مظان اتهام خواهند بود. پیشنهاد می‌شود لااقل با ارائه‌ی اظهارنامه‌ای به ایشان تذکر دهید که از این اقدام اجتناب نموده و پیام‌ها و صدای ایشان را تامین دلیل کنید.

  11. وکیل برای هک اینستاگرام و تلگرام دقیقا چه کاری انجام می دهد؟ آیا فقط در زمینه طرح دعوا در دادگاه کمک میکند یا کمک دیگری هم می تواند انجام دهد

  12. با سلام میبخشید متاسفانه من زمانی که به اینترنت متصل میشم برای گروهی که با آنان هیچ رابطه ای دیگر نداشته و نمیخواهم داشته باشم مشخص میشم و از طرفی در اینستاگرام و واتساپ هم برای هر کدام از دوستان و آشنایانم عکس و فیم ارسال میکنم آنان میبینند و عمس العمل آنان رو هم میفهمم و از طرفی الان از طرف دوستان ی عکسایی من میبینم برام ارسال میکنن که میدونم اونا ی همچین عکسایی ارسال نمیکنن ودر کل هر موقع که آنلاین میشم و چک میکنم حسابهاو رو انگار اینا میفهمن و نمام محتویات مطالب ارسالی خودم و دوستان رو میبینن چکار کنم و کجای کارم اشتباه بوده و چطوری از شر این گروه برای همیشه راحت بشم .و اینکه آیا میونند اونا یا هک کننده حتی از طرف دوستانم و اعضا خانواده ام برا من مطلب و عکس و نوشته ارسال کنن؟؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تلفن همراه